Muszę dodać, że pierwsza część tego propagandowego zlepku jest jeszcze i tak najbardziej udana. Przypuszczam, że ten link http://pobierz.tripod.com/ebooki/Zeitgeist.pdf był już podawany wiele razy, ale warto go przypomnieć. Dodam tylko, że pozostałe części opierają się na założeniach części pierwszej, która tutaj została całkowicie obalona...
hehe bardzo śmieszne
świetnie że wyzywasz mnie od ciemnot skoro nie wiesz co napisałem
Zgadzam sie, wszystko jest szyte zbyt grubymi nićmi. Jak w każdej takiej teorii spiskowej przyjmijmy, że 10, może więcej % jest prawdą. Ale reszta to ciekawe spekulacje i propaganda, stworzona po to, zeby zarobić na kontrowersyjnych wywodach.
Mogę uwierzyć, że Jezus tak na prawdę nie istniał, lecz jest jakimś tam konglomeratem wcześniejszych mitów i postaci w nich występujących. Każda kolejna cywilizacja czerpie z dorobku wcześniejszej, zmieniając to zo zastała i dodając swoje zdobycze. Nasz polski chrześcijanizm wchłonął część wierzeń pogańskich tworząc nowe święta i obrządki. Chrześcijanizm w krajach ameryki południowej jest zupełnie inny, bo wchłonął ichnie tradycje. Więc judaizm i chrześcijanizm są religiami opartymi po części na tym co już było wcześniej w egipcie i babilonie. Z iluś tam postaci "zrobił się" Mojżesz (ojciec narodu Izraela), a z kolejnych postaci zrodził się Jezus (nasz "ojciec w niebiesiech").
W to, że finansistom na rękę sa konflikty, bo wtedy więcej zarabiają, też należy uwierzyć. Że sterują rynkiem i kursami - tez oczywiste, ale, że zawiązały tak kosmicznie wielki spisek, żeby rządzić światem, to już lekka przesada. Ludzie, którzy maja tyle kasy nie muszą sie wysilać, żeby osiągnąć cokolwiek. A organizowanie takich spisków jest czasochłonne, męczące i kosztowne. Ludzie wywoływali wojny o pieniądze na długo przed zaistnieniem systemu bankowego. I bez niego też by sie naparzali. A to, że wiodące banki postanowiły uszczknąć coś dla siebie z tych wojen, nie czyni z nich od razu autorami konfliktów. Korporacje rządzą polityką. też żadne odkrycie. Korporacje to kasa, a kasa zawsze rządziła światem. A ludzie w pogoni za kasą robili sie niewolnikami mamony.Więc dlaczego i dziś miałoby być inaczej. A że dokonuje się to na większa skalę, przy użyciu większych środków - cuz takie czasy:)
pozdr.
No skoro zgodziles sie ze wszystkim co w tej teorii spisku zostalo powiedziane, religia, korporacje, pieniadz, chciwosc itd no to czemu zgadzasz sie ze ten dokument zasluguje na ocene 1/10?? :D:D Owszem takie czasy, ale co wolisz, racje teorii spiskowych ale ewentualny brak sensu w ogole w ich tworzeniu, czy to o czym one mowia? Wolisz udawac madrego, ale siedziec na dupie, nic nie robic i sie tylko nabijac? Uwazam ze masz duzo racji w tym co piszesz, ale zadawaj sobie pytania "a więc co?". Oczywiste jest to ze ludzie sa chciwi, ze ludize w pogoni za kasa robili sie niewolnikami mamony, no wlasnie... to co jest na górze, te wszystkie rockefelery powstalo tylko i wylacznie z tego co jest na dole, z tych ludzmi ktorymi oni sami steruja, kazdy z tych ktorzy daja soba manipulowac, majac podobne zasoby inteligencji i sprytu moglby zastapic obecnych wladcow swiata. a wiec co trzeba zmienic? slyszales to juz chyba wszedzie, czy to w piosenkach ludzi wolnych czy nawet powiedzonek ze jesli chce co sie zmienaic to najlepiej zaczac od siebie. czy to nie o to chodzi?
zgadzam się z założycielem tematu że to "kolejna sekciarska ściema", a nie z założeniami filmu. Nie wiem jak mogłeś/aś inaczej odczytać moje slowa.
no tak, ale pozniej napisales "Mogę uwierzyć, że Jezus tak na prawdę nie istniał" , "Każda kolejna cywilizacja czerpie z dorobku wcześniejszej" , "finansistom na rękę sa konflikty, bo wtedy więcej zarabiają, też należy uwierzyć" "Ludzie wywoływali wojny o pieniądze na długo przed zaistnieniem systemu bankowego. I bez niego też by sie naparzali" itd.. Moze to nie jest ta sama logika co tworcow filmu, ale napewno jest jakas dosc duza zgodnosc..
wiec i ja tez moge w to uwierzyc, i wlasnie o to chodzi, jak dla ciebie to nie jest problemem, a autorzy sie wyglupili doszukujac sie tych faktow to cie nie rozumiem kompletnie, moze za stary jestes; )
pewnikiem mam więcej lat niż ty. Spróbuje wytłumaczyć jaśniej. Jedyne z czym się zgadzam w związku z tym filmem, to jest to że chrystus jakiego znamy z biblii nie istniał. jest jakimś tam konglomeratem bohaterów wcześniejszych, ale nie w taki sposób jak to ujęli twórcy filmu. Przeczytaj tekst z linka założyciela tematu, dotyczącego bóstw przed chrystusem. Wtedy może łatwiej ci będzie
Próba wyjaśnienia wielu wydarzeń z bliższej historii, jest tak porażająco głupia, że aż śmieszna. Faktem jest, ze finansiści czerpią zyski z konfliktów zbrojnych, ale twierdzenie, że je wywołują, to porażka. Kolesie który 2000 lat temu wyrabiali broń dla żołnierzy, też na tym zarabiali, ale nie mozna ich nazwać autorami konfliktów.
Twórcy przytoczyli kilka faktów historycznych, czy społecznych, ale teorie jakie im przypisali są bezsensowne. Na tym właśnie polega propaganda. Bierze się do ręki kilka wydarzeń/elementów rzeczywistości znanych wszem i wobec, po czym dopisuje sie im znaczenie jakie by chcieli widzieć twórcy rzeczonej propagandy. Po czym przedstawia taka papkę społeczeństwu. Na tego typu zabiegach powstał faszyzm, a co za tym idzie doszło do holokaustu. Wtedy każdy praworządny faszysta święcie wierzył w to, ze żydzi to nie ludzie i mozna ich zabijać jak bydło. pozdr.
No ok, film nie zasluzyl w takim razie na moja ocene 10/10, zaraz to zmienie ;) Ale mysle ze nie zasluzyl tez na 1/10, to z czym i Ty sie zgadzasz i tekst z linku zalozyciela tematu moim zdaniem powinien dac ocene mniej wiecej 5/10. Uparlem sie teraz tak tych ocen, poniewaz tak bardzo starasz sie podejsc jako krytyk do tego filmu i jego autorow oraz ich blednych interpretacji. Powiedz mi czy odradzasz wszystkim ogladanie Ducha epoki, czy raczej warto to obejrzec, jednakze z dystansem? Przyznam sam, ze mialem od razu watpliwosci co do prawdy tych zmartwychwstan po 3 dniach roznych bogow itd, bo pamietam ze w szkole inaczej to bylo i nie wydawalo mi sie zeby to mialo jakies znaczenie. Ale dla niektorych osob, nawet te czesto nagiete fakty bylyby pomocne, albo szczegolnie te fakty ktore nie sa nagiete, albo chociazby same wklejone wypowiedzi takich postaci Kennedy, czy to ze te wszystkie programy telewizyjne tylko oglupiaja i jak ludzie u gory daza do oglupiania, mysle ze to fakt.. i wlasnie za to moge docenic ten dokument, nie widze zas sensu w krytykowaniu go az tak mocno i skupianiu sie tylko na tym, poniewaz ma on pewne dobre przeslania, a ludzie ktorzy moze wiecej wiedza niz ja na tematy, jak np Ty moga sie z tym spierac, ja zas nawet wszystkiego nie zapamietam za jednym obejrzeniem :) Za to ktos kto tylko oglada tv i nie wychodzi z domu na swiat realny dowie sie wiele szokujacych rzeczy, nawet jesli podobnie nieprawdziwych, to napewno prawdziwszych w niektorych momentach niz propagandy tych ludzi u steru. Nie ma co ulegac przesadzie, trzeba ja wyczuwac ;) a ja np od dawna irytowalem sie tym, jak teraz zwalczany jest bunt, fejsbuki to normalnosc, a ich brak moze nawet przesadzic o przyjeciu cie do pracy w dzisiejszych czasach, przeraza mnie skala glupoty, to jak sie walczy z kibolami, trawką itd, a wszystkie te wybryki powszechnie nieakceptowane sa wynikiem bledow systemu, cywilizacji, a jesli na dodatek jest to zamierzone dzialanie, oglupianie itd to mowie znowu ze jestem przerazony i czuje potrzebe buntu i sens w tym jakis dostrzegam.. dlatego mam zamiar od tej pory czesciej wzbogacac swoja wiedze(czy to jest zla forma buntu?) i dlatego tez uwazam ten film za nienajgorszy, bo dal mi bodziec i nie obchodzi mnie szczegolnie czy horus urodzil sie z dziewicy czy cos tam, jesli jezus nie istnial, to horus tym bardziej, wiec tym bardziej to nie ma znaczenia, a ewentualnie tylko swiadczy o jakichs tajemniczych zamiarach autorow filmu, ale jak juz mowilem nawet wszystkiego nie zapamietalem, sram na nich ;)
Wiesz za co ten film zasłużył u mnie na 1. brzydzę sie kłamstwem. a w tym filmie 80 % to wspomniana juz przez ze mnie brutalna, kłamliwa propaganda. Ani Goebbels, ani Stalin by sie takiej nie powstydzili.
Twórcy filmu zrobili ten cyrk tylko po to, żeby bylo zamieszanie, a na fali zamieszania chcą zarobić trochę kasy. Największy błąd robią Ci którzy próbują z nimi polemizować, gdyż podbijają im rankingi. Tak samo mozna dyskutować z trolem w necie, jemu tylko na tym zależy, zebyś zaprzeczał czemuś, co on twierdzi. A trol wie, że plecie bzdury.
Podobnie twórcy tego filmu. A dawać im więcej niż 1/10, za to że 10 % z tego co pokazali jest prawdą?. ja nie dam wiecej. A co jest prawdą.
1. Chrystus jest postacią mityczną, lub pół mityczną. Znaczy, istniał kiedyś może jakiś jego pierwowzór w postaci człowieka, który chciał nauczać. Ale gdy umarł jego spadkobiercy przypisali mu charakterystyczne cechy bóstw z tamtego rejonu świata i tamtych czasów.
2. Terroryści uderzyli w wieżowce, na Manhattanie. Ładunki podłożone przez rząd...ech paranoja. Ale prawdopodobne jest, że wiedzieli o planowanych atakach i niewiele zrobili żeby zapobiec. Aby później mieć pretekst do rozpętania wojny, celem zawłaszczenia ropy.
3. Gospodarka zarabia na wojnie, bo produkcja sie kręci i jest rynek zbytu.
Polecam film religia czyni czuba, głupio przetłumaczone, sam film jest mądrzejszy, choć też nie jest wolny od drobnych nadinterpretacji. Oraz syn marnotrawny, o tym jak człowiek jest w stanie zniewolić drugiego siłą umysłu podpartą religijnymi doktrynami.
Czy telewizja ogłupia, pytanie retoryczne, cała popkultura ogłupia. internet, Tv, Muzyka tworzona tylko na sprzedaż (ekstremalne przypadki hana montana i bieber). Trzeba umieć przesiać te wszystkie bzdury jakimi bombarduje nas maszynka marketingowa. I nie dać się wciagać w chwilowe mody i gadźety, tworzone dla zysku. Choć ta naprawdę i tak z molochem nie wygrasz, bo w tym momencie piszemy w necie, a serwis filmwebu dostaje kase za spoty reklam w tle. Za chwilę wejdziesz na facebooka i też dasz komuś zarobić. Ale to juz zauważyłeś.
pozdr.
Nie masz pojęcia o prawdzie, bo uważasz, że znasz prawdę. Każdy z Was jest psycholem jeśli kłócicie się o prawdę, prawdy nie ma w filmie, prawda jest w Tobie, tylko jest jedno 'ale'. Trzeba myśleć, inaczej prawdy nie wypracujesz. Krzyczenie i kłócenie się o teorie to głupota, bo każdy z Was musi sam dość do prawdy.
Dokładnie , to nic innego jak zwykła propaganda mająca na celu "zepsucie" komuś dnia takim gównem produkcji amerykańskiej rzecz jasna a za wykorzystywanie tragedi tych ludzi w celu robienia takiego gówna powinno się zamykać w więzieniu albo w psychiatryku i nie wiem poco tyle się wypowiadać na ten temat tego filmu, nie szkoda nikomu życia na głupie i bezsensowne kłótnie na tym forum, daliście się zmanipulować twórcom tego czegoś i chyba tylko o to im chodzi żeby siać zamęt i skłócić jeszcze bardziej ludzi, naprawde jesteście tacy tępi.......
Musisz zrozumieć że już nawet nie chodzi o to o czym mówią w tym filmie, mnie samego niektóre kwestie śmieszą lecz większość materiału to fakty i nie musisz w to wierzyć, bo najważniejszą rolą tego filmu jest to by otworzyć oczy przeciętnemu człowiekowi, że wszystko wcale nie jest takie jak to wygląda i jak starają się mu to przedstawić a raczej wpoić.