Duch epoki

Zeitgeist
2007
7,1 12 tys. ocen
7,1 10 1 12372
Duch epoki
powrót do forum filmu Duch epoki

Atakowanie zbitkami obrazow i slow. Od strony merytorycznej tez cienko, by nie powiedziec o ignorancji. W pierwszej czesci autorzy pokazuja, jak pojecie synkretyzmu religijnego jest im kompletnie obce.
Probuja udowodnic, ze chrzescijanstwo stworzyla grupka osob w celu kontrolowania spoleczenstwa manipulujac kalendarzem astrologicznym i zapozyczeniami z kultow solarnych. Kazdego kto chociaz
pobieznie zna historie wczesnego chrzescijanstwa i jego rewolucyjnosc spoleczna i antypanstwowa uderzy obuchem w leb ahistorycznosc ich myslenia.
Plusem filmu jest podanie wielu ciekawych faktow dla tych, ktorzy szkołę przesiedzieli w tylnich lawkach, ale wnioski z tych faktow... szkoda gadac. Wydaje mi sie, ze popularnosc i wysoka ocena tego filmu
bierze sie stad, ze dla wielu niedouczonych te fakty to niemal objawienie, wiec i wnioskowanie przyjmuja za takowe. Tylko, ze wszystkie te tzw. "klamstwa", "tajemnice", "oszustwa", są dostepne w pierwszej
lepszej (niz osiedlowa) bibliotece.

ocenił(a) film na 10
aququ

Głupota...

ocenił(a) film na 3
Dragit17

Na tym polega sila propagandy, ze wykorzystuje glupote i niewiedze, aby wypreparowanymi faktami, a czasem zwyklymi nieprawdami, stwarzac wrazenie, dzialac na emocje, podsuwac teoryjki.

użytkownik usunięty
aququ

Z tego w niosek taki: Żyj dobrze, kichaj na propagandę i umieraj zadowolony. :P
Każdy zdrowo myślący człowiek potrafi dostrzec co jest dobre, a co złe.
I ludzie reprezentujący religie, i ekonomiści, i politycy, i zeitgeistowcy chcą nam sprzedac swoje wizje świata.
Ot, życie.

ocenił(a) film na 3

Gdybyż tylko chodzilo im o sprzedaż swojej wizji. Ich celem jest raczej napuszczanie.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 3
grzes1962

Najpierw naucz sie dyskutowac. Podstawa w dyskusji jest nie uzywanie ocen "ad personam", tylko poslugiwanie sie argumentami. W twojej wypowiedzi nie ma ani jednego argumentu, tylko same oceny o mnie, w sytuacji gdy znasz mnie z 3 wpisow w tym watku. Wyciaganie tak daleko idacych ocen na tak watlej podstawie swiadczy tylko o twoim stanie emocjonalnym. Wycisz sie.