Duch epoki

Zeitgeist
2007
7,1 12 tys. ocen
7,1 10 1 12372
Duch epoki
powrót do forum filmu Duch epoki

Do oglądnięcia tego filmu ktoś mnie namówił... nie twierdzę, że to był błąd, ogólnie tematyka bardzo interesująca aczkolwiek staram się podejść do tematu OSTROŻNIE! myślę, że poświęcę swój czas i obejrzę go jeszcze raz, bo - jako ludzie mamy jedną wspólną cechę - na wiele faktów reagujemy spontanicznie i kolejne spojrzenie może przynieść dokładnie odwrotne wnioski...
co do wiary - biblia jest ogromną księgą, zawierającą wiele prawd życiowych a jej sens zależy od INTERPRETACJI.... wszędzie możemy doszukać się podobieństw - w zależności pod jakim kątem spojrzymy i jaką płaszczyzną się posługujemy.... jestem osobą wierzącą, niekoniecznie w Boga, wierzę w coś głębszego, w życie wieczne ale nie za chmurką albo pod ziemią, wierzę, że jesteśmy w stanie narodzić się na nowo, szukać swego miejsca we wszechświecie... wierzę tak naprawdę ze strachu, bo boję się nicości, braku świadomości, śmierci... to normalne.... ale zastanówmy się nad jednym: co jest według Was głównym przesłaniem filmu? moją odpowiedzią będzie: MANIPULACJA! w każdym aspekcie życia jesteśmy manipulowani - przez rząd, innych ludzi, media, chęć zyskania profitów - wreszcie -sami wiecie jak często manipulujemy sami sobą... autor obrazu robi dokładnie to samo: przytaczając tzw "fakty" - mniej lub bardziej wątpliwe MANIPULUJE naszymi umysłami, wykorzystuje coś bardzo istotnego u człowieka: ogromną chęć uczestniczenia w sensacji, przeciwstawieniu się normalności. Atak na WTC chyba dla wszystkich dziś jest wielką zagadką, bo kto tak naprawdę wierzy w to, że latamy w kosmos i klonujemy się nawzajem a nie mozemy złapać podobno winnego całej tragedii Pana z wielką brodą, który ukrywa się w lasach i żywi robakami;) a tak poważnie - każdy z nas jest tylko częśią pyłu kosmicznego... jeżeli Waszym sposobem na zycie jest biblia - interpretujcie ją jak Wam wygodnie,nie robiąc przy tym innym krzywdy, jeżeli chcecie zgłebiać zagadki tego świata - róbcie to! wszystkim powodzenia a autorom filmu dzięki za kolejną wizję otaczającej nas rzeczywistości - zawsze to jakaś odmiana!
pozdrawiam
Aga