Dwóch Jake'ów

The Two Jakes
1990
6,2 2,0 tys. ocen
6,2 10 1 2017
6,5 6 krytyków
Dwóch Jake'ów
powrót do forum filmu Dwóch Jake'ów

ŚREDNI

ocenił(a) film na 6

Do "Chinatown" sporo brakuje. Powiedzmy to sobie od razu. Już nie ma tak precyzyjnej i błyskotliwej intrygi, nie ma tej lekkości, teksty Nicholsona, mimo, że w większości też całkiem zabawne nie dorównują tym z arcydzieła Polańskiego.
Od wydarzeń ukazanych w pierwszej części minęło już 16 lat. Upływ czasu widać też po sylwetce J.J. Gittesa, który jednak dalej para się tym samym zajęciem: śledzeniem niewiernych małżonków. Tym razem Gittes działa na zlecenie dość szemranego biznesmena (Harvey Keitel). I mimo, że to pozornie niegroźna sprawa, Gittes znowu wikła się w skomplikowany labirynt kłamstw, intryg, zdrad i morderstw, a pewną rolę odegrają tu postaci znane z pierwszej części.
Jak na mój gust intryga jest zbyt przekombinowana i za bardzo skomplikowana, za dużo jest dygresji i wątków pobocznych, za dużo jest postaci, które niewiele wnoszą do intrygi. Sam film niestety bardziej podąża po ścieżkach kina noir wydeptanych raczej przez "Wielki sen", czyli niekoniecznie sensownych, ale efektownych, a w takim noir niespecjalnie gustuję. Całość ratuje na szczęście pastiszowy charakter.

ocenił(a) film na 5
adam05

Dla mnie pewne rozczarowanie. Jakości Chinatown niestety nawet nie zawiera w ułamku, a sam w sobie raczej mdły.
Parę scen, dialogów czy aktorstwo Nicholsona to zbyt mało, żebym go przecenił. Na plus może to, że nawet przy współczesnych mu produkcjach ma w sobie więcej smaku czy staromodnej dojrzałości, o porównaniu do dzisiejszych `szybkich i wściekłych` sensacji nie mówiąc.
Tylko akurat osobiście mnie to nie przekonuje
5+/10

ocenił(a) film na 5
Muszrom

Jak dla mnie słabszy od Chinatown, lecz niewiele mu do niego brakuje, bo prawdą jest, iż na siłę wychwalane dzieło Polańskiego żadnym arcydziełem nie jest. Oba filmy są dosyć mdłe i nudne.

ocenił(a) film na 5
_wojti_

Twoje zdanie rzecz święta :) Ja bardzo doceniam Chinatown, za jak to ująłem powyżej "smak i staromodną dojrzałość".

ocenił(a) film na 5
_wojti_

"Chinatown" jest genialne. Mogę je oglądać bez końca.

ocenił(a) film na 5
Muszrom

Uważam,że w ogóle jak na film z Nicholsonem to kiepściutko. Daję mu 5/10 ze względu na obecność Jacka ,niezłe teksty i obsadę, Ale ogółem słabiutko

ocenił(a) film na 6
adam05

film jest za długi, a fabuła za bardzo skomplikowana