PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=30701}
8,7 239 tys. ocen
8,7 10 1 238767
9,0 92 krytyków
Dwunastu gniewnych ludzi
powrót do forum filmu Dwunastu gniewnych ludzi

a przynajmniej u mnie tak było, strasznie się emocjonowałam oglądając go, kiedy panowie uważający chłopaka za winnego często wykłócali się o swoją rację, ignorując racjonalne argumenty przysięgłych, popierających uniewinnienie. w sumie to o wiele bardziej lubię taki rodzaj emocji, przeżyć na filmie, nie ma tu zawrotnego tempa, pościgów, wybuchów. jest tylko jedno pomieszczenie i 12 gniewnych ludzi ;) a film jest o wiele ciekawszy od wszelakich filmów akcji gdzie dzieje się dużo rzeczy a fabuła próbuje być jak najbardziej zagmatwana. niesamowity obraz, naprawdę warto obejrzeć.

ocenił(a) film na 9
ewa1292

zgodzę się z Tobą Ewa w całej rozciągłości,
te sceny rekonstrukcji są niesamowite,

ocenił(a) film na 8
ewa1292

też tak miałem ze mimo ze akcja toczyła się wolno, można rzec wrecz ospale, to wywoływała we mnie emocje, może nie sama tematyka ludzkiego życia mnie tylko zainteresowała, ale też różnorodność ludzi bedących w lawie przysieglych, chec przeciagniecia wlasnej racji czy tez egocentrycznosc niektorych bohaterow, ogolnei ujmujac cala plejada roznych chrakterow, ktore musialy ze soba wytrzymac kilka godzi nw zamknietym pomieszczeniu
p.s. swoja droga widze masz w zdjeciu moaj ulubiona aktorke, gratuluje gustu

ocenił(a) film na 9
ewa1292

Najwspanialsze w tym filmie jest to, że chłopak zostaje uniewinniony, ale nie w typowo hollywoodzki sposób. Facet, który stanął za nim murem kilkakrotnie powtórzył: nie wiem, czy jest niewinny, może jest, ale żeby go skazać nie może istnieć żadna wątpliwość. Tutaj nikt w spektakularny sposób nie udowadnia jego niewinności. Pokazuje tylko, że ma prawo się wahać. A kto się waha nie ma prawa rzucić kamieniem.