PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=30701}
8,7 239 tys. ocen
8,7 10 1 238767
9,0 92 krytyków
Dwunastu gniewnych ludzi
powrót do forum filmu Dwunastu gniewnych ludzi

10/10

ocenił(a) film na 10

To nie jest film dla zwolenników szybkiej akcji , efektów specjalnych , strzelaniny itp. Dla mnie jest to najlepszy film w historii kina . Świetny reżyser , bardzo dobrzy aktorzy , fantastyczny scenariusz , czego chcieć więcej .

ocenił(a) film na 10
leck

Uważam, że użycie 'najlepszy w historii kina' to dość ryzykowne ;) Choć oczywiście ja tak sądzę, ale należy pomyśleć ilu filmów jeszcze nie widziałeś np ;) trudno by mi było wybrać 10 najlepszych filmów, to jest po prostu za trudne :) zupełnie jak z ulubioną piosenką ;)

ocenił(a) film na 10
gr_louiee

W moim przypadku akurat to sformułowanie nie jest ryzykowne . Uwielbiam tego typu filmy , w których akcja dzieje się na sali sądowej . Masz rację nie widziałem jeszcze wielu filmów , ale z tych które obejrzałem ten jest najlepszy .

ocenił(a) film na 10
leck

Oczywiście, masz prawo tak sądzić ;) jak widzisz też oceniłam go wysoko ;)

ocenił(a) film na 10
leck

10/10 dałam bez zastanowienia. Bardzo podobał mi się scenariusz, dopracowany w każdym szczególe. I mimo, że akcja praktycznie toczy się w jednym pokoju, to film się nie nudzi.

użytkownik usunięty
leck

Nie zgadzam się, sam jestem fanem kina akcji a 12 gniewnych ludzi uważam za jeden najlepszych filmów jakie widziałem

ocenił(a) film na 10

Cieszę się że potrafisz docenić dobre kino , ale zdecydowana większość zwolenników kina akcji uznała by ten film za nudny , przegadany , pozbawiony wszelkiej akcji itp.

ocenił(a) film na 10
leck

"zdecydowana większość zwolenników kina akcji uznała by ten film za (....) pozbawiony wszelkiej akcji itp."

nie trzeba byc zwolennikiem kina akcji, zeby dostrzec brak akcji w tym filmie hehe.

ocenił(a) film na 9
Parnassus

Nie było strzelanek, bójek, pościgów, szpiegów i morderców. Ale wręcz kipiało od emocji, a to właśnie one w z znacznej mierze decydują o 'akcji' filmu! Pomiędzy przysięgłymi istniało nieustanne napięcie: walka na słowa, ton ich głosu, sprzeczki, potem przeprosiny, zmiany zdania: winny/ niewinny, narastające podekscytowanie. Myślę, że było tu akcji o wiele więcej, niż w niejednym filmie, przyporządkowanym właśnie to tego gatunku.

ocenił(a) film na 9
leck

No właśnie, okazuje się, że wystarczy jedna sala i dwunastu aktorów, bez efektów specjalnych i zawrotnej akcji (choć i takie filmy bywają zajmujące). Dla mnie, jako odbiorcy, "Dwunastu..." było sporym przeżyciem. To coś zupełnie innego, biorąc pod uwagę zalew współczesnych produkcji.