PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=30701}
8,7 239 tys. ocen
8,7 10 1 238767
9,0 92 krytyków
Dwunastu gniewnych ludzi
powrót do forum filmu Dwunastu gniewnych ludzi

słyszałem wiele głosów, że "12 GL" to film ambitny i jeszcze nie wiadomo jaki. Otóż
ja tego nie kupuje. Powstało już setki identycznych filmów, które nie tylko dorównywały poziomem DGW ale ich przewyzszalo. Film jest nudny, ciągnie się w nieskończoność, a sensownego rozwiązania nie ma, widać że scenarzysta poszedł na łatwiznę. Aktorsko też nie zachwyca, a technicznie (czarno-biały obraz chociażby) to żenada. Przykro mi to stwierdzić, ale to kolejny sztucznie napompowany "klasyk" made in holiłud, kino Amerykańskie, nigdy nie dorówna Europejskiemu.

Kani88

Częściowo film usprawiedliwia data produkcji... w porównaniu do dzisiejszych standardów akcji to faktycznie wydaje mi się trochę nudny i naiwny, a także całkowicie schematyczny (mam na myśli, to że oni tak po kolei zmieniali zdanie). Ale wymienione przeze mnie elementy stanowiły standard wtedy tj. w 1957 roku. Ja pozycji dzieła ponadczasowego i wybitnego mimo lekkiej warstwy kurzu mu nie odbieram ;)

Pozdrawiam.

użytkownik usunięty
Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
Kani88

Ten film nie ma szans, bo mało jest tak „ambitnych” filmów jak Forest Gump.

ocenił(a) film na 10
Kani88

techniczne wykonanie zenada, bo czarfno bialy obraz? a czego chciec po filmach z 57? :O ach tak. zapewne 3D i grafiki avatara

użytkownik usunięty
m2106

zgadłeś on jest fanem Avatara

ocenił(a) film na 10

zgadlas :P
Ja sama jakos nie mam przekonania do filmow 3d. nie widze jakiejs szczegolnej roznicy w ogladaniu (poza tym, ze mam problem, bo nosze okulary -.-)

ocenił(a) film na 10
m2106

Za kilka lat znajdzie się ktoś, kto oceni słabo jakieś współczesne dzieło sztuki dlatego, że nie powstało w technice 3D.

ocenił(a) film na 8
Kani88

do Kani88: w tutejszym rankingu światowym w 1szej dziesiątce wszystkie filmy są z USA, w 2ej dziesiatce dwa filmy są z Europy...itd.
to pokazuje proporcje ile dobrych filmów robi się w Europie a ile w USA. i takie są fakty.

Kokainowy_Joe

Jedynym faktem w przytoczonym przez Ciebie argumencie jest to, że w tutejszym rankingu lepiej są oceniane filmy z USA. Absolutnie nie udowadnia to jednak, że w Stanach robi się więcej dobrych filmów niż w Europie. Mam więc uzasadnione wątpliwości czy aby to, co napisałeś, nie jest czasem całkowitą bzdurą.

ocenił(a) film na 10
Mikez

a jak a jest według Ciebie różnica między "dobrze oceniany" a dobry? film jest tylko tak dobry, jak wysoko jest oceniany przez widzów, bo dla nich jest tworzony. a w stanach robi się więcej dobrych filmów niż w europie, bo robi się ich zwyczajnie więcej... i to takich, które ktoś chce oglądać. i pominę tu milczeniem twórców "dzieł", które są "genialne", tylko publiczność jest tępa, bo ich nie docenia.

circla

Przede wszystkim trzeba zacząć od tego, że to dobre, co się komu podoba. Między kinem europejskim a amerykańskim dostrzec można wyraźne różnice, więc jeśli ktoś jest miłośnikiem tego pierwszego, to na nic zda mu się taki filmwebowy ranking. Ale czy to znaczy, że lubi gorsze kino, bo mniej popularne? Bo widzisz, nie mogę zgodzić się z argumentem, że w Stanach robi się więcej dobrych filmów, bo po prostu kręci się ich tam więcej. Podejrzewam, że gdyby zsumować wszystkie europejskie produkcje w ciągu roku to wcale nie byłoby ich o wiele mniej (o ile w ogóle), niż za Oceanem. Kluczowa jest tu po prostu ich dostępność. Ile rocznie europejskich filmów spoza Wielkiej Brytanii trafia w Polsce do szerokiej dystrybucji? Wiele naprawdę wartych uwagi obrazów w ogóle nie kwalifikuje się do rankingu, bo ma za mało głosów. I wcale nie mówię tu o filmach o wygórowanych ambicjach, na których przeciętny widz zasypia. Dlatego też moim zdaniem takie rankingi jak ten na Filmwebie czy nawet IMDB, to są listy filmów najlepszych z tych najpopularniejszych, a nie najlepszych w ogóle.

ocenił(a) film na 10
Kokainowy_Joe

poza tym należy pamiętać, że to prawda, w Europie wynaleziono kino w zasadzie, ale cały system kinowy jest amerykański, zawsze USA miało większe możliwości i więcej pieniędzy, by nie ograniczać się w budżecie ;) Do tego dobra reklama (której u nas brak) i wszystko jasne. Nie mamy w Europie takich możliwości ;)

Kani88

A ja słyszałem że nie znasz się na kinie.

ocenił(a) film na 10
Kani88

Biegnij Forest biegnij.

użytkownik usunięty
rock79

hahaha. dobre

ocenił(a) film na 10

Film był schematyczny w 1957? To proszę mi pokazać wcześniejsze tego typu kino oparte na tym schemacie, powielonym ponoć przez "12 Gniewnych Ludzi". Może człowiekowi odejść chęć na korzystanie z internetu, jak czyta durne opinie wygłaszane przez dzieci z podstawówki wychowane na Pokemonach.

użytkownik usunięty
wojteczek

do kogo ty to piszesz?

Kani88

pisał do tamtego z tematu przeciez. I dobrze napisał i dobrze napisał.

ocenił(a) film na 9
Kani88

nie bede juzz prosila o te setki, ale podaj moze chociaz 10.

ocenił(a) film na 10
Kani88

Wpierw 1 dla Żywotu Briana, a teraz to...
Stary, złoty puchar trolli dla Ciebie.

ocenił(a) film na 10
Kani88

WOW! 3/10 dla 'Dobry, zły i brzydki' i 9/10 dla dokumentu o papieżu - recenzja '12 gniewnych ludzi' idealnie się wpisuje w ten gust.

ocenił(a) film na 9
Kani88

Run Bicz , Run !