i ani przez chwilę się nie nudziłem,film bardzo dobry i wymagający logicznego rozumowania,ci którzy oceniają ten film jako stary i wiejący nudą chyba się nie znają na dobrym kinie.
Zdecydowanie się z Tobą zgadzam. Film wciągający, pokazujący walkę ze stereotypami. Tak na prawdę nie wiemy czy oskarżony był winny czy nie. Jednoznaczna decyzja o uznaniu za winnego powinna być pozbawiona wątpliwości. Nie wiemy czy był niewinny, jednak ukazano wiele argumentów, które zasiały wątpliwości i podważyły argumenty. Na prawdę jestem pełna podziwu, jak tak stary, czarno-biały film, w którym akcja dzieje się praktycznie w jednym pomieszczeniu, gdzie występuje garstka osób i wszystko na początku wydaje się być przesądzone, potrafił mnie tak wciągnąć. Polecam. Moim zdaniem zdecydowanie zasłużenie znajduje się tak wysoko w filmwebowym rankingu. (a z tym to różnie bywa).
Podobało mi się także to że tych dwunastu gości miało całkiem odmienne od siebie nawzajem charaktery, każdy jak najszybciej chce mieć sprawę z głowy i iść zająć się swoimi sprawami, to w jaki sposób ósmy zasiał wśród pozostałych wątpliwości, błyskotliwe wręcz dedukcje dziewiątego, byłem nawet pozytywnie zaskoczony jeśli chodzi o charakter dziesiątego bo uważałem że on jest tam głównym nazwę to denerwującym charakterem , ale myliłem się dopóki nie zobaczyłem nastawienie trzeciego do sprawy, to że szósty chciał przywalić któremuś w ryj choć pozostawał w cieniu, powód uznania oskarżonego za nie winnego przez siódmego tylko dlatego że śpieszył się na mecz i kłótnia z tego powodu z dwunastym który to chyba też zmieniał zdanie, u piątego podobała mi się ta umiejętność postawienia się i to że nie dał się sprowokować trzeciemu, z pozostałymi ciężko jest mi się wypowiedzieć bo film oglądałem tylko raz i będę musiał obejrzeć jeszcze kilka razy ;)
Konkludując zatem myślę że pomimo tego że całe zdarzenie ma jak już wspomniałaś w jednym miejscu, rocznik czy kolorystyka ekranu film się nie starzeje i upływ czasu długo jeszcze nie będzie go dotyczył.