PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=614257}

Dyktator

The Dictator
2012
6,4 154 tys. ocen
6,4 10 1 153572
5,3 51 krytyków
Dyktator
powrót do forum filmu Dyktator

"Wyobraźcie sobie, gdyby Ameryka byłaby dyktaturą! Sprawilibyście, aby 1% ludzi posiadało cały majątek narodu. Pomoglibyście waszym bogatym kumplom by byli jeszcze bogatsi, obniżając im podatki i dotując ich (bailout), jeśli byli hazardzistami i przegrali. Zignorowalibyście wołania biedoty o opiekę medyczną i edukację. Wasze media wyglądałyby na wolne, ale w tajemnicy byłyby kontrolowane przez jedną osobę i jej rodzinę. Moglibyście podsłuchiwać telefony. Torturować więźniów-cudzoziemców. Ustawiać wybory. Kłamać, dlaczego idziecie na wojnę. Wypełnić więzienia przedstawicielami jednej rasy i nikt by się nie poskarżył. Moglibyście użyć mediów, by nastraszyć ludzi, by poparli polityków przeciwnych ich interesom. Wiem że to dla Was trudne, Amerykanie, ale spróbujcie sobie to wyobrazić!" - Aladeen

Dla mnie ten cytat jest na poziomie Michaela Moore'a. Finezja. Majstersztyk. Po prostu najcelniejsza krytyka USA wypowiedziana jednym tchem, w widowiskowy sposób.

Mam nadzieję że przez prostacki (niemniej bardzo śmieszny) humor, rozbawiające do łez scenki i dialogi, ta pointa dotrze do szerszej publiki i da Wam do myślenia.

A na film warto iść - oprócz powyższej prawdy w oczy - pozostała część to kupa śmiechu, świńskich dowcipów i świetnej zabawy. :-)

Na pewno obejrzę ponownie.

Pozdrawiam!

-----

Cyt. oryginalny: "Why are you guys so anti-dictator? Imagine if America was a dictatorship. You could let 1 percent of the people have all the nation's wealth. You could help your rich friends get richer by cutting their taxes and bailing them out when they gamble and lose. You could ignore the needs of the poor for health care and education. Your media would appear free, but would secretly be controlled by one person and his family. You could wiretap phones. You could torture foreign prisoners. You could have rigged elections. You could lie about why you go to war. You could fill your prisons with one particular racial group, and no one would complain. You could use the media to scare the people into supporting policies that are against their interests. I know this is hard for you Americans, but please try!"

ocenił(a) film na 2
jez69

widzisz to, co chcesz widzieć. Ten cytat byłby taki jak mówisz, gdyby był poparty długą ciszą, gdyby przez chwilę komediowy nastrój spoważniał; natomiast w filmie
SPOILER
A wiadomo co było potem, dyktator poślubia i przyjmuje demokrację, kocha ją jest wspaniale i liżemy pachy. W kontekście filmu, bo to film jest tutaj omawianym dziełem, a nie krótki fragment wyrwany z kontekstu, przypomina to wszystko nieśmieszno-żałosny pastisz w stylu tekstów Eminema czy Freda Dursta.
Drugą sprawą jest, co ty takiego w tym cytacie znalazłeś nowatorskiego - Sacha Baron Cohen Ameryki tym stwierdzeniem nie odkrył, a taka krytyka przejawia się już od długiego, długiego czasu
Pozdrawiam
P.S. nie sugeruj się moją oceną, po prostu nie trafia do mnie prezentowane tutaj poczucie humoru.

ocenił(a) film na 2
wojtek_pasiak

natomiast w filmie wiadomo co było potem*

ocenił(a) film na 7
wojtek_pasiak

Nie sadzisz, ze tworzenie ciszy po tym cytacie, byloby jak pokazywanie palcem? Byc moze liczyli na to, ze widz jest na tyle inteligentny, by samemu to zauwazyc.

ocenił(a) film na 2
Rlyeh

powiem inaczej - dla mnie cytat był jak nie stąd i zupełnie nie korespondował z resztą filmu, co miało duży wpływ na jego wartość

ocenił(a) film na 7
wojtek_pasiak

Nie znam tworczosci SB-C, wiec nie wiem czy inne jego filmy niosa jakies przeslania, czy nie, wiec ciezko mi ocenic.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
jez69

tylko, że taki cytat zestawiony z takim humorem... Jeśli ktoś nie wie, że tak jest naprawdę nie załapie tego.