PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=5282}

Dzieciątko z Macon

The Baby of Mâcon
1993
7,5 2,3 tys. ocen
7,5 10 1 2349
7,2 5 krytyków
Dzieciątko z Macon
powrót do forum filmu Dzieciątko z Macon

Arcydzieło.

ocenił(a) film na 10

Wspaniały film a właściwie dzieło malarsko-teatralne. Opowiada o ludziach i mitach, oraz o tym, jak ludzie tworzą mity. Porusza kwestię kłamstwa, które tworzy się dla korzyści i uprawdopodabnia na tyle, że nawet ci, którzy je wymyślili wierzą, że jest prawdą. Film głęboko ludzki i zdecydowanie antykościelny. Jakby Greenaway chciał zapukać do ludzkiej mózgownicy z pytaniem: też poddajesz się wielkiej mistyfikacji, czy jednak próbujesz zerwać z tym teatrem?

użytkownik usunięty
kosmiczny

Kuźwa nie przepadam za teatrem ale jest antykościelny - przyznaje się bez bicia że nie pojąłem go w zupełności ale to dobrze to tylko motyw do tego żeby go jeszcze raz oblukać :D

kosmiczny

Obejrzałam ten film bardzo dawno temu, ale do dziś zapadł mi w pamięć, czego nie mogę powiedzieć o wielu filmach, których nie pamiętam po tygodniu. Film poruszający, podobnie jak "Dogville" Larsa von Triera.

ocenił(a) film na 10
kosmiczny

Zgadzam się, tyle że pole interpretacyjne można chyba poszerzyć: to nie jest film także o manipulacji, jakiej człowieka poddaje sztuka, jak sądzę. No i... Zapomniałeś wspomnieć, że ważniejsze od samej treści (a przynajmniej równie ważne) jest to, jak to zostało pokazane :)