PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=802930}
6,6 69 tys. ocen
6,6 10 1 69140
7,3 87 krytyków
Dziedzictwo. Hereditary
powrót do forum filmu Dziedzictwo. Hereditary

Miałam duży problem z ocenieniem tego filmu. Przez większą część seansu byłam skłonna wystawić mu 9 gwiazdek - trzymający w napięciu klimat, ciekawa fabuła, dobra gra aktorska, świetnie napisane postacie (szczególnie urzekła mnie Charlie, sama w sobie wyzwalająca we mnie emocje, których dawno podczas oglądania horroru nie czułam). Jednak cały efekt popsuła... końcówka, której idea wcale nie była zła, a przynajmniej niektóre jej elementy. Moim zdaniem film wypadłby o wiele lepiej, gdyby wyciąć ostatnich parę minut, najlepiej od momentu przebudzenia się Petera, z jego matką widoczną w kącie pokoju na suficie. Twórcy zostawiliby wtedy element niedopowiedzenia, mimo którego widzowie nadal byliby w stanie domyśleć się dalszego przebiegu wydarzeń. Trzeba przyznać, że reżysera poniosła wyobraźnia, a latająca Annie nadaje temu horrorowi Hollywoodzki posmak. W dalszym ciągu uważam, że moja ocena jest trochę niesprawiedliwa i za niska, lecz końcówka przysłoniła mi prawie wszystkie pozytywne aspekty tego filmu, po seansie zostawiając mnie z wielkim "Aha" na ustach, utrzymującym się przez kilka następnych dni. Mimo wszystko uważam, że jest to film, który warto obejrzeć, jako dobre dzieło kinematografii i miłą odmianę od Shitabelle czy Krucyfiksu. Jestem pewna, że w przyszłości obejrzę "Hereditary" ponownie, tym razem pamiętając, żeby je wyłączyć w odpowiednim momencie.

ocenił(a) film na 7
kiara140

Racja. Końcówka kompletnie niepotrzebna. Ostatnio niektórzy twórcy, mam wrażenie, dogrywają te końcówki specjalnie żeby mniej rozgarnięta publiczność nie musiała się niczego domyślać. Gdyby film skończył w domu z matką na suficie byłoby zdecydowanie lepiej, zwłaszcza, że do tej pory było już mniej więcej wszystko wyjaśnione. Ale nie, trzeba było dograć tę groteskę. Podobny zabieg był chociażby w "Split".
Mam mieszane odczucia, bo z jeden strony ciężki duszny klimat, świetna Colette, a z drugiej głupotki z horrorów klasy b wywołujące uśmiech politowania. Średnio to momentami współgrało.

zenek_8

Akurat w split końcówka dobra czego nie powiem o tym filmie

ocenił(a) film na 8
kiara140

Zgadzam się, dla mnie film powinien się skonczyć jakąś przerażającą sceną na strychu w akompaniamencie matki bijacej głowa o to wejście na strych..... Ale tak się nie stało ta matka latająca i te gole postacie, no popsuły trochę film. Trzyma się to trochę kupi Ale końcówka bardzo odstaje od całości. Dałbym 9 Ale przez końcówkę daje 7... Tzn 8 bo film ma za niską ocenę ;)