PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=113314}

Dzielny mały toster

The Brave Little Toaster
1987
7,6 10 tys. ocen
7,6 10 1 10154
6,7 6 krytyków
Dzielny mały toster
powrót do forum filmu Dzielny mały toster

"Worthless"

ocenił(a) film na 9

czyli piosenka z wysypiska - ma zapewnione miejsce w topie najlepszych utworów z filmów dla dzieci (zaraz obok "Yakko's Universe")... oraz kolejny przykład na to jak przekład potrafi zatrzeć treść oryginału. Polska wersja to mantra na temat tego jak to niefajnie jest się rozpłaszczyć pod prasą, kiedy w oryginale każdy samochód przedstawia krótko swój żywot w służbie ludziom oraz odnosi się do kresu swego "życia". Inna sprawa że 10latka może to mało obchodzić - film jest świetny jako całość i na bank moje dzieci go kiedyś zobaczą.

rozkminator

Ja nigdy nie lubiłam tej sceny z wysypiskiem - trochę mnie przerażała więc i piosenka też jakoś mi nie przypasowała. Bardziej pamiętam tę piosenkę, jak wyruszają w podróż: "A więc czas powędrować przez świat, tysiąc dróg w net pokonać" eh wspomnienia....

umberella

"There goes the sun. Here comes the night. Somebody turn off the liiiiight. Somebody tell me that fate has been kind. You can't go out. You are out of your miiiiiind!"

ocenił(a) film na 10
rozkminator

Prawda, tekst w polskim przekładzie stracił wiele, ale uważam że wciąż jest dobry. Nie tak dobry jak oryginał, oczywiście, do tego mu mnóstwo brakuje, ale mimo to nadal przekazuje co trzeba i to w dość ładny sposób, nawet jeśli samochody śpiewają w kółko o tym samym.

ocenił(a) film na 10
rozkminator

Jak na moje oryginał lepszy, ale w polskim dubbingu ta piosenka również brzmi dobrze.