PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10051627}

Dziewczyna z igłą

Pigen med nålen
2024
7,6 15 tys. ocen
7,6 10 1 14802
7,5 64 krytyków
Dziewczyna z igłą
powrót do forum filmu Dziewczyna z igłą

Trochę za dużo tych wątków że oglądając film nie bardzo wiemy o czym konkretnie jest ta historia, po prostu śledzimy chronologicznie losy biednej tytułowej dziewczyny jak w jakiejś telenoweli, przez co chcąc nie chcac od połowy filmu u widza pojawia się zanurzenie gdyż nie bardzo wiemy do czego to wszystko mierza. Niby chce sie oglądać dalej ale jedni zaczynają ziewać, inni sprawdzają godzinę w telefonie a nawet ktoś w rogu sali zaczął głęboko oddychać przez usta (zapewne drzemiąc). Nie oznacza to wcale że film jest nudny bo są w nim sceny szokukace jak i całe zakończenie jest kwintesencja całej tej historii. Jednak film chce mam pokazać nieco zbyt dużo, nieco na siłę wpycha nas w życie tej dziewczyny a czasem pokazać mniej to lepiej. Dlatego też uważam że jest trochę przekombinowany.

ocenił(a) film na 9
wolto

Zapraszam do lektury "Chłopek", "Alei włókniarek" czy "Marty" Elizy Orzeszkowej. Tu są właśnie takie prawdziwe życia jak w filmie. Czasami właśnie prawdziwe życia są tak naznaczone wieloma zakrętami, że jakby opowiedzieć je innym, to można by powiedzieć, że zbyt szalone i nieprawdopodobne. Wg mnie "przekombinowanie" to odnośnik do chęci, by życie było proste, przejrzyste, ale najczęściej takie nie jest. Niestety.

ocenił(a) film na 9
wolto

Przyznaję, że ja też bardzo ciężko oddychałam podczas filmu - z napięcia i przeżywania historii. Wcale takie głośniejsze oddychanie innych nie musiało oznaczać ich spania. Ja pierwszy raz od nie wiem jak dawna w średniej wielkości mieście miałam zapełnione 2/3 sali kinowej - dawno nie miałam tyłu wspologlądających! Wiekowo dość wysoko, ale nikt nie zdradzał takich reakcji, jak opisujesz. W bardzo dużym skupieniu oglądaliśmy.