PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10051627}

7,6 10 1 15792
7,5 59 krytyków
Dziewczyna z igłą
Recenzja Dziewczyna z igłą
"Dziewczyna z igłą" Magnusa von Horna zaczyna się prozaicznie: kobieta myje pachy. Szybka kąpiel w... czytaj więcej
To nie jest film, który się ogląda – to film, który się przeżywa. I który, raz obejrzany, zostaje w człowieku na długo, niezależnie od tego, czy się tego chce. więcej
Zdjęcia są tu absolutnie fenomenalne. Najbardziej utkwił mi w głowie ten jeden, upiorny kadr ze sceny w alejce. Po całym kinie przeszedł odczuwalny dreszcz przerażenia i sam też, poruszony, miałem ochotę zasłonić ręką usta. Michał Dymek (zdjęcia) wie, jak operować światłem, by stworzyć ten posępny, czarno-biały feel świata przedstawionego. więcej
Uważa się, że dwie najważniejsze kwestie podejmowane przez sztukę to miłość i śmierć oraz, że gdyby zredukować większość tekstów kultury do podstaw, pozostałby tak naprawdę tylko Eros lub Thanatos. Magnus von Horn stworzył wybitny, atmosferyczny film o obydwu tych tematach, w którym zachwyca każdy detal, a zegarmistrzowska precyzja w doborze środków artystycznych niezwykle imponuje. W każdej sekundzie filmu czuć, że Szwed doskonale wiedział co chce opowiedzieć i jakich zabiegów należało użyć dla najlepszego efektu, dzięki czemu z kameralnego arthouse'u wyszedł film totalny. więcej