Nie wiem co powiedzieć . Film ogromnie mną wstrząsnął i poruszył. Jak można być takim potworem, jak można tak bardzo kogoś nienawidzić, aby wyrządzić krzywdę bezbronnej osobie. Tym bardziej niewinnej dziewczynce, której los zgotował okrutny scenariusz (smierć rodziców, inwalidztwo siostry). Jakim człowiekiem trzeba być, aby zrobić coś tak podłego!!! To są szumowiny, takich ludzi jak Ruth to powinni od razu kasować i skazywać na karę śmierci i to bez dyskusji. Zaprawdę jeszcze, żaden film tak na mnie nie wpłynął. Aż łzy płynęły mi do oczu. Nie potrafię wystawić mu oceny, bo jak można mówić, że film extra, arcydzieło, itp. skoro doszło do takiej zbrodni. A najbardziej przeraża mnie to, że takie rzeczy dzieją się dookoła nas, tylko my tego nie zauważmy.
Kilka lat temu świat obiegła wstrząsająca historia. Nie pamiętam dokładnie miejsca ani nazwiska dziewczynki. W każdym bądź razie, osoba ta była więziona w piwnicy przez 20lat!!! chyba przez swojego ojczyma. Nie wychodziła stamtąd przez tak długi okres czasu, nie potrafiła mówić. Gdy ją uratowano zastano ją w krytycznym stanie, ponieważ przez te wszystkie lata była martretowana przez jakiegoś chorego bydlaka.