4,7 45 tys. ocen
4,7 10 1 45023
3,8 36 krytyków
Dziewczyny z Dubaju®
powrót do forum filmu Dziewczyny z Dubaju®

Na początku chciałem napisać, że cieszy mnie to, że polskie filmy są na coraz lepszym poziomie technicznym!
Dziewczyny z Dubaju to trudny do oceny film. Pierwszą połowę ogląda się całkiem dobrze.
Można byłoby zrobić troche mniej scen seksu, jednak ich miejsce jest całkowicie zrozumiałe w filmie o tej tematyce.
Punktem kulminacyjnym dla mnie była scena gdzie dziewczyny przed szejkiem udawały zwierzęta. Tak żenującej sceny nie widziałem chyba nigdy... Nie wiem czy to celowy zabieg, żeby wywołać u widza poczucie skrępowania czy poprostu tak reżyser widział tą historię.
Od tej sceny film był dla mnie równią pochyłą w dół, historia coraz bardziej naciągana (wątek miłości Bartka) tak, że ciężko się to oglądało aż do momentu ostatniej "złotej" imprezy w Dubaju - To dla mnie było mini catharsis. Podsumowanie całej tej historii było bardzo przerażające i daje sporo do myślenia...
Odbiór filmu zależy bardzo od widza to w sumie spoko, że nie narzuca nam swojej opinii. Tak jak ktoś wspomniał wcześniej jedni wezmą to jako reklamę extra życia, inni jako przestrogę przed światem marek i luksusowych jachtów.

Scena warta wyróżnienia to sekwencja imprezy na statku pod piosenkę Dody "pieniądze, wskażcie mi drogę" Całość jest przerażająca - można byłoby nawet podciągnąć to jeszcze bardziej w stronę psychodelicznego klimatu.
Na minus to, że szejkowie zazwyczaj byli przystojni, możnaby dodać troche bardziej przerażających/obleśnych klientów dla przestrogi