PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=5311}

Dzika rzeka

The River Wild
1994
6,6 33 tys. ocen
6,6 10 1 32669
6,2 19 krytyków
Dzika rzeka
powrót do forum filmu Dzika rzeka

SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER
SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER

Kiedy po raz pierwszy raz oglądałam ten film w tv, zrobił na mnie doskonałe wrażenie -
przyjemnie się ogląda, no i aktorstwo doskonałe. Trójkąt Streep-Baccon-Strathairn
rewelacja. Ale właśnie obejrzałam film po raz drugi i być może ktoś mi mógłby wytłumaczyć
po co oni właściwie się rzucili na spływ przez to najniebezpieczniejsze miejsce na rzece,
skoro Tom (mąż) pokonał tę trasę lądem bez problemu i w dodatku w krótszym czasie niż
pontonem.. Czy nie mogli uciec do tej Kanady pieszo wzdłuż rzeki.....?

ocenił(a) film na 7
magg191

Też się nad tym zastanawiałem. Scenarzysta pewnie nie

ocenił(a) film na 6
magg191

Płynąc rzeką byli mniej narażeni na wpadnięcie na patrol?

ocenił(a) film na 6
magg191

Wczoraj ten film ogladałałam i też nasunęło mi się to pytanie :D Nie sądzę,by chodziło o patrol,jak sugeruje mój przedmówca,raczej nie zostalo to do końca przemyślane. Skoro mieli broń,gotowi byli zabić ( zabili przecież Johna) to spokojnie mogli pójść na piechotkę ;) W dodatku nie podobała mi się ucieczka Meryl z meżem,bo oni jeszcze nie zrobili nic złego,zeby ich tak po chamsku porzucać :) Wyglądało to tak,że Kevin Bacon widział Meryl w nocy jak się kąpie i to jest powód,żeby z tamtąd spierdzielić i zostawić ich samych ;)))

mon_star

Gdyby on ją tylko zobaczył, to nie byłoby w tym nic strasznego, ale stał i celowo się w nią wgapiał. Też bym się wystraszyła i darowała sobie dalsze towarzystwo.

ocenił(a) film na 7
magg191

Nie wiem czemu zaczęłam się śmiać jak przeczytałam to pytanie.
Faktycznie, to trochę bez sensu... ale co to by była za "Dzika rzeka" bez Meryl przepływającej przez gardziel? No i ten genialny monolog Gail, gdy się rzuciła w pewnym momencie na Wade'a z tekstem o tym, że nie obchodzi jej ich nic nie znaczące życie, tylko to, że przez to może zginąć wszystko co kocha najbardziej, a na brzegu czeka na nią jeszcze drugie dziecko- i ten monolog nie miał by miejsca a spośród całego filmu to on zrobił na mnie największe wrażenie i wzruszył. Więc tak sobie to tłumacząc nie będę się zastanawiała czy nie mogli sobie przejść "piechotką" :D

ocenił(a) film na 7
elfosz

Ta scena była rzeczywiście genialna. Miłość do kina wymaga pewnego przymrużenia oka na niedociągnięcia scenariuszowe, więc nie psujmy sobie filmu roztrząsaniem nielogiczności.

ocenił(a) film na 7
magg191

Zostało to wyjaśnione. W pewnym momencie bohaterka Streep dochodzi do wniosku, że to oni okradli aukcję, a rzeką udają się na północ, bo blisko granicy z Kanadą czekać będzie na nich samochód. Organa ścigania obstawiły drogi, sądząc, że Wade i Terry będzą chcieli przekroczyć granicę szosą byle prędzej, a może i się jakoś już przemknęli, ale oni postanowili wykiwać policję i rzeką dostać na miejsce spotkania ze wspólnikiem (którego pewnie i tak zamierzali zabić).

magg191

Ciekawe spostrzeżenie, ale jest wyjaśnienie, i to bardzo proste - Wade i Terry po prostu tego nie wiedzieli.

ocenił(a) film na 8
magg191

Gail mówiła im, że można przeprawić się pieszo przez góry, ale zajmie to przynajmniej kilka dni i to jeśli będą znać teren.