Edward Nożycoręki

Edward Scissorhands
1990
7,7 412 tys. ocen
7,7 10 1 412195
7,6 62 krytyków
Edward Nożycoręki
powrót do forum filmu Edward Nożycoręki

Czuć Tima

ocenił(a) film na 8

W tym filmie czuć TIma Burtona, wszystko jest w jego stylu. Filmowi dałem 8/10, było by 9
bdyby nie ta amerykańska tandeta, te kolorowe domki, wszystko różowe, żółte,niebieskie,
niedobrze się robi. Ocene podwyższa jednak znakomita gra Jonhyego

Erni_97_21

To nie tyle amerykańska tandeta, co wlaśnie geniusz Burtona. To jest jeden z elementów filmu. Sądzisz, że w realnym świecie domy tak wyglądają? Nie sądzę ;) Znacyz chodzi mi o kolorystykę aż do bólu rażącą.

ocenił(a) film na 10
Erni_97_21

No właśnie, Butron wprowadził groteskę, wyolbrzymienie rzeczywistości, która kontrastuje z odmiennością Edwarda. Moim zdaniem działa to na plus filmu

ocenił(a) film na 10
Glamour Girl

sorry za literówkę - Burton*

ocenił(a) film na 8
Glamour Girl

Wiem że w prawdziwym życiu nie ma takich domów, byłem w stanach i widziałem. Po prostu takie kolorowe domki i wszystko "przesłodzone" mnie wkurza.

Erni_97_21

Wg mnie to dobra odmienność ,chciał ukazać jak inni są podobni ,tacy sami wręcz... Film REWELACJA :D

ocenił(a) film na 8
Erni_97_21

Przecież właśnie o to chodziło, o jak największy kontrast. Gdyby się miało wskazać najbardziej Burtonowskwii film to chyba właśnie Edi Nożycoręki, niektórzy mówią też o Gnijącej Pannie Młodej, ale jeszcze jej nie widziałam. Czas nadrobić!

ocenił(a) film na 9
Erni_97_21

Wg. mnie to daje dobry nastrój. Taki bajkowy ;] Ale każdy ma swoje zdanie.