Edward Nożycoręki

Edward Scissorhands
1990
7,7 412 tys. ocen
7,7 10 1 412195
7,6 62 krytyków
Edward Nożycoręki
powrót do forum filmu Edward Nożycoręki

Johnny Depp

ocenił(a) film na 10

Najlepszy film w wykonaniu Deppa. Zdecydowanie. We wszystkich swoich rolach jest
genialny, ale w tym filmie przeszedł samego siebie. Mistrzostwo!

Monaco_filmweb

To fakt, jedna z lepszych ról Johnnego, ale moim zdaniem na swoim koncie ma co najmniej kilka takich perełek jak np Arizona Dream czy Co gryzie Gilberta Grape`a. Szkoda tylko, że "Edward..."jest zapomnianym filmem, a dużo "fanów" talentu Deppa kojarzy go wyłącznie z roli w Piratach . . .

ocenił(a) film na 6
niczegoniezaluj

153.453 głosy - zapomniany? please!

ocenił(a) film na 10
Monaco_filmweb

Zgrał wyjątkowo, ale ma kilka równie dobrych ról. Ciężko je ze sobą porównać.

ocenił(a) film na 10
Nightmare_Sally

On ma wiele świetnych ról na koncie. Wybitny aktor. Ale tą rolą po prostu mnie urzekł. :) Zresztą widzę, że nasza ocena tego filmu jest taka sama. ;)

Monaco_filmweb

Żadna wrażliwa na piękno osoba nie potrafilaby ocenić tego filmu inaczej ;) To prawda Depp zagrał w wielu wspaniałych filmach i głęboko wierzę, że jeszcze się nie wypalił i będę miała okazję zobaczyć go w rownie pięknym i niepowtarzalnym filmie jak Edward :)

ocenił(a) film na 10
niczegoniezaluj

Jeśli chodzi o Deppa - polecam "Sweeney Todd" :)

Monaco_filmweb

Oglądałam, niestety dla mnie to już nie to samo ;)

ocenił(a) film na 10
niczegoniezaluj

Bo ja chciałam porównać rolę Deppa, to w jaki sposób zagrał, a nie filmy. Filmy, mimo obecności ostrego narzędzia w rękach (albo zamiast nich ;) ) są zupełnie niepodobne do siebie, opowiadają o czymś zupełnie innym. Chodzi mi o rolę Deppa, moim zdaniem też jedna z lepszych. :)

ocenił(a) film na 10
Monaco_filmweb

Ja jednak coś podobnego jestem wstanie dostrzec. To pewnie ręka Tima Burtona. On ma niesamowitą wyobraźnię.

ocenił(a) film na 10
Nightmare_Sally

Z jednej strony tak, ale jednak treściowo film był o czym innym, no i główny bohater miał w tych dwóch filmach jednak inny charakter. Natomiast prawda, co to Tima Burtona. Jego filmy mają ten klimat.

ocenił(a) film na 10
Monaco_filmweb

No to Cię uwielbiam! Moim zdaniem Sweeney Todd jest równie mistrzowski jak Edward. Lubię go w takich rolach.

ocenił(a) film na 10
Monaco_filmweb

Ten film jest magiczny. Inaczej ocenić go nie mogę :)

ocenił(a) film na 10
Monaco_filmweb

Popieram. Jedna z lepszych ról Deppa wg. mnie. Przepiękna, dramatyczna historia opowiedziana przez samego Tima Burtona oraz rewelacyjna obsada. Johnny przez większą część filmu wyglądał jakby miał się za chwilę rozpłakać. Rewelacyjnie oddał cały urok tej postaci.

ocenił(a) film na 10
MasterOfCookies

Rewelacyjny film. W sposób niesamowity Burton połączył komizm (nożyce zamiast rąk) z dramatyzmem samotnej osoby, a mógł przecież zrobić kolejną historyjkę o zakompleksionym, grubym nastolatku. Chociaż, nie. Mógłby, gdyby nie nazywał się Burton. :)

A Johnny tym filmem (chociaż nie tylko tym) udowodnił swój kunszt aktorski. W innych filmach też mi się bardzo podobał, ale tutaj mnie wręcz urzekł.

ocenił(a) film na 10
Monaco_filmweb

Zgadzam się w 100% ;-)

ocenił(a) film na 10
Monaco_filmweb

Ale dlaczego uważasz nożyce zamiast rąk za komizm?

ocenił(a) film na 10
Szafran28

Nie spotykam codziennie ludzi z nożycami zamiast rąk i dlatego uznałam, że jest to przerysowane. :)

ocenił(a) film na 10
Monaco_filmweb

Wyjątkowe spostrzeżenie. Co jak co, ale chyba jemu ta niekonwencjonalność nie sprzyjała :D

ocenił(a) film na 10
Szafran28

Zdarza mi się czasami błysnąć spostrzeżeniami. :)
Komu niekonwencjonalność sprzyja? Deppowi czy Burtonowi?

ocenił(a) film na 10
Monaco_filmweb

Właśnie nie sprzyja :D Edwardowi.

ocenił(a) film na 10
Szafran28

Oj tam, oj tam. Właśnie że sprzyjała! ;)

ocenił(a) film na 10
Monaco_filmweb

Tak czy siak, oba filmy są genialne!

ocenił(a) film na 10
Szafran28

Noooooo... :)

Monaco_filmweb

Jeśli chodzi o kino komercyjne to chyba się zgodzę.Natomiast dla mnie najlepiej zagrał w Truposzu

ocenił(a) film na 10
Monaco_filmweb

Najlepszy film jaki widziałam do tej pory. Gratulacje dla deppa i burtona.