Edward Nożycoręki

Edward Scissorhands
1990
7,7 412 tys. ocen
7,7 10 1 412195
7,6 62 krytyków
Edward Nożycoręki
powrót do forum filmu Edward Nożycoręki

Właściwie to jak zobaczyłem go w TOP 100 na #31 miejscu to... No żal wielki. Winona Ryder wygląda tutaj obrzydliwie, nie ma tu żadnego klimatu, wszystko psuje widok normalnych amerykańskich osiedli. Tylko momentami przewija się to zamczysko Edwarda ale to bardzo mało, banalne zakończenie... Wiem, że to bajka ale z całą pewnością ten film nie może się równać z Batmanami Burtona i jego wspaniałym Żukosoczkiem (włączając serial). Powinno byc na odwrót... Nożycoręki - można powiedzieć, że Burton zjadł swój własny ogon (nie ma go, więc chyba jednak zjadł ).
3/10.

ocenił(a) film na 10

a jak dla mnie jest to dobry film Tima Burtona. Duet: Burton + Depp -
wspaniały. Film może i jest bajką, ale wprost super bajką! Kreację
miasteczka wymyślił sam Burton. Film fantastyczny!

Moje ulubione filmy Burtona w kolejności od najlepszego:

-Sok z Żuka
-Edward Nożycoręki
-Jeździec bez głowy
-Gnijąca Panna Młoda
-Charlie i Fabryka Czekolady

ocenił(a) film na 9

takie jedno zastrzeżenie: "urok normalnych amerykańskich osiedli."?! One
były wysłodzone do przesady, tak aby kontrastować z zamczyskiem. Nie mogły
niczego psuć.

A do reszty: klimat jest, zakończenie mimo, że banalne i takie, jakiego
oczekiwałam - jest... TAKIE, JAKIEGO OCZEKIWAŁAM! Film jest świetny. I
oczywiście ten niezrównany duecik... ;>

ocenił(a) film na 9
moonvelvet

Edward Nożycoręki jest FANTASTYCZNY! Jest wiele wzruszających filmów, ale ten jest bardzo wyjątkowy. Jeden z moich ulubionych i prawie najlepszy Tima Burtona! Depp jest genialny! 10/10

Nie zgadzam się z Tobą. Uważam, że "Edward Nożycoręki" jest genialny, mój ulubiony film, klimatyczny i wzruszający, niepowtarzalny bajkowy świat:) Jak dla mnie 10/10:)

ocenił(a) film na 7

20 lat po premierze może i film wydaje się beznadziejny, to wszystko zależy od tak wielu rzeczy... kiedy się go obejrzało, ile się wtedy miało lat. Ja byłam jeszcze dzieckiem, i świat ukazany przez Burtona był tym, co przerażało i zachęcało do ryzyka jednocześnie. Za sam pomysł, za Depp'a i za zakończenie - 10/10 :)

ocenił(a) film na 10
toschka

Film jest GENIALNY najlepszy film Burtona 10/19