Edward Nożycoręki

Edward Scissorhands
1990
7,7 412 tys. ocen
7,7 10 1 412192
7,6 62 krytyków
Edward Nożycoręki
powrót do forum filmu Edward Nożycoręki

Nie

ocenił(a) film na 4

Nie chce nikogo urazić więc nie piszcie mi zaraz jakiś głupich komentów ale po prostu ten film mi się nie podobał. Chyba jako jedyny film Tima Burtona.

R_a_d_z_i_o

Filmy Tima są jak naturalne lekarstwo wyciągają z nas przeróżne lęki i różne inne historie z naszego życia .
To co napisałeś jest bardzo uczciwe ponieważ piszesz o swoich odczuciach anie o tym że to zły film. Brawo o to właśnie chodzi. Nie znam chyba osoby której by się podobał każdy film Tima w 100%. Po za mną oczywiście , ale na to musiałam kilka ładnych lat popracować i wiele się nauczyć.:)))

ocenił(a) film na 8
MorganaBlackcat

Brawo dla założyciela tematu , że nie obrzuca nikogo błotem i nie pisze , że film jest beznadziejny ( tak jak niektórzy na filmwebie ) tylko wyraża swoją opinię . Mnie osobiście film się podobał ;)

JezdziecRohanu

A mi się bardzo podobał :)

Kasiulek__

A mi średnio. Więc już chyba wszystkie możliwe warianty poruszone :)

ocenił(a) film na 8
R_E_B_E_L

kolejny wariant, trochę naciągany :P - i tak, i nie. popłakałam się, ale coś mi w nim nie pasowało.

ocenił(a) film na 9
olgu_

A mnie ten film się bardzo podobał :) Miał w sobie coś szczególnego.

ocenił(a) film na 9
R_a_d_z_i_o

a może jakiś powód?? :P
za krótki za krótki za krótki

rockstar13xp

Ja miałam jak go rozwiązałam to jest ekstra .:)))

MorganaBlackcat

"Nie znam chyba osoby której by się podobał każdy film Tima w 100%. Po za mną oczywiście , ale na to musiałam kilka ładnych lat popracować i wiele się nauczyć.:)))"

No to już znasz :)

Co do Edzia- nie każdemu musi się ten film podobać, bo jednak różni się od większości produkcji i jest trochę...dziwny. Depp gra bardzo zachowawczo, co przy tej całej przesadnej kolorystyce scenografii i zachowaniu aktorów drugoplanowych może trochę razić. Ja byłam tym filmem zachwycona od początku, ale to właśnie jako pierwsze rzuciło mi się w oczy- skromna gra Johnnego naprzeciwko megakolorowej scenografii i trzpiotowatego zachowania sąsiadek. W sumie wielu rzeczy można by się tu czepić, każdemu podoba się co innego :).

Lady_From_Burton_World

Bardzo się ciesze Lady że znam jeszcze kogoś, kto tak jak ja lubi wszystkie filmy.Jak dla mnie film jest świetny wspaniały kontrast pomiędzy sztucznym kolorem i naturalnym cieniem.:)))

Ps. Lady masz coraz fajniejsze avatary.

MorganaBlackcat

Nie obejrzałam wprawdzie jeszcze wszystkich filmów Tima, ale te, które widziałam, bardzo mi się podobały ;)

ocenił(a) film na 10
Kasiulek__

Co urzekło mnie w tym filmie? Jest nietuzinkowy i ma swoją duszę. Jest coprawda dziwny na swój sposób, a niektórzy wolą filmy z jasnym, prostym przekazem...
Poruszająca muzyka, wiarygodna kreacja Deppa, magiczny nastrój, który pomaga uciec na krótką, magiczną chwilę od tego wszystkiego co zwykłe i do bólu realne.
Polecam.

R_a_d_z_i_o

"Nie znam chyba osoby której by się podobał każdy film Tima w 100%. Po za mną oczywiście , ale na to musiałam kilka ładnych lat popracować i wiele się nauczyć.:)))"

Jesteś pewna? ;>
Co prawda nie widziałam tych robionych przed Beetle Juice, ale do tej pory każdy był dla mnie rewelacyjny i fenomenalny. :D

Co do wypowiedzi "głównej" - uwielbiam jak ktoś pisze po prostu "nie spodobał mi się" / "nie przypadł mi do gustu"! I nie ma w tym żadnej ironii, cieszy mnie po prostu, że ktoś napisał swoje indywidualne zdanie, a nie obraził film, twórcę, aktorów i jeszcze przy okazji wszystkich fanów. ;)

Zouch

Też nie widziałam wszystkich i piszę o tych które oglądałam. W jego twórczości zawsze jest coś co nas może drażnić.Mówiąc o tym że zajęło mi to jakiś czas bo drażniły mnie nie które filmy czymś bliżej nie określonym ,ale po jakimś czasie zrozumiałam dlaczego mnie to coś denerwowało i nagle się okazało że już jest ok i że mogę dany film po prostu w spokoju i z prawdziwa przyjemnością obejrzeć .

Co do tematu głównego tez popieram każdy może mieć swoje zdanie i wyrażać je w normalny sposób. Tu nawet nie chodzi o kulturę( bo to może być wyuczone i sztuczne) ale o szanowanie siebie nawzajem.

MorganaBlackcat

"Ps. Lady masz coraz fajniejsze avatary. "

A bardzo dziękuję ;), ale to zasługa tego, że osoby na tych avatarach są fajne ;D.

ocenił(a) film na 9
MorganaBlackcat

Hmm... Tima Burtona o nożycach wariacje... Ja powiem Ci, że nigdy nie odczuwałam jakiegoś dyskomfortu przy jego filmach, pamiętam, że kiedy tylko obejrzałam pierwszy film zrealizowany przez niego, a był to właśnie Edward... pokochałam tę stylistyke, choć jeszcze wtedy jako małe, nieświadome aczkolwiek mocno rozbójnicze dziewczę nie kojarzyłam ani reżysera, a tropem jakim dotarłam do jego pozostałych filmów był Depp. Szczęśliwie się złożyło, że panowie uwielbiają współprace ze sobą.... i tak film po filmie :) Oczywiście nie widziałam wszystkich jego filmów, nie wszystkie uważam za rewelacyjne.... ale wszystkie są b.dobre a spora część to prawdziwe perełki... plus ten klimat.

magimila

Film mi się podobał bo lubię takie kino ale było coś co mnie drażniło i to było dość dziwne dla mnie.W pewnym momencie zrozumiałam o co chodzi i że to coś nie było z filmu tylko rezonowało z moim problemem. To nie z filmem było coś nie tak a we mnie. Jak to zrozumiałam to przestało mnie to coś drażnić i tyle.

ocenił(a) film na 9
MorganaBlackcat

:) fajnie gdy film... naprawia coś w nas. Ale to tylko przemawia za tym, że to dobry film jest, no.... :)

magimila

Ja od zawsze wiedziałam że Tim ma nieprzecięty dar a jego filmy pomimo pozornej mroczności są w równowadze . Filmy Tima są takie naturalne i tez uwielbiam je oglądać.:)

ocenił(a) film na 9
R_a_d_z_i_o

Film jak każdy Tim'a ukazuje dziwne emocje. Tim robi filmy dziwne, a Johnny lubi w takich filmach występować - ale jakby nie było, ich wspólna współpraca daje zawsze efekt dobrego kina.

Miłym akcentem tego filmu jest również młodziutka i piękna Winona Ryder - klasycznie piękna kobieta.

Co można więcej powiedzieć o tym filmie? Jeżeli oglądaliście ten film dopiero teraz, nie możecie go pod kątem kina robionego teraz, a większość to robi. Ja oglądałem ten film jako dzieciak i pamiętam, że wtedy zrobił na mnie wielkie wrażenie, jakiś czas temu obejrzałem go poraz kolejny i to wrażenie nie było już takie duże - cóż pamiętajmy, że film powstał na początku lat 90, wtedy kino było inne. Prossze scenariusze, nie tak wygurowane efekty - które i tak tutaj są na bardzo wysokim poziomie. Podoba mi się cała ta otoczka wokół uczuć Edwarda, jak się zmieniają, jak rozumie że nie może być częścią tej rodziny. Pasja, która przeradzała się u Niego w inną pasje, jego drmat stał się jego radością, nożyce były powodem zauroczenie młodej Kim w jego osobie. Dziwny przekaz miłości, jak zawsze w filmach Tim'a, trudna, a kto lubi takie grać? Johnny.

Uważam film, za ten który wpłynął i ukształtował Johnny Depp'a jako aktora grającego właśnie takie role i właśnie w takich zawsze tworzy postacie, które zapamiętujemy długo.

Z poważaniem,
Piotr