Edward Nożycoręki

Edward Scissorhands
1990
7,7 412 tys. ocen
7,7 10 1 412192
7,6 62 krytyków
Edward Nożycoręki
powrót do forum filmu Edward Nożycoręki

Film wzruszający i klimatyczny (w końcu to Tim Burton ze swoją niesamowitą wyobraźnią). Jak dla mnie jeden z najpiękniejszych filmów ukazujących ułomność i zachowanie ludzi wobec kogoś odmiennego, niedoskonałego, a jednocześnie dobrego i niezwykłego. Faktem jest, że bohaterowie i całe miasteczko ukazani zostali w sposób groteskowy, a to dodało obrazowi swoisty klimat. Deep zagrał jedną z najlepszych ról, a muzyka Elfmana jest wręcz przepiękna, ten film to już klasyka.

użytkownik usunięty
LucasLang

Zgadzam się że film jest klimatyczny i w pewnym stopniu urzekający.Jednak cały ten klimat towarzyszący temu filmowi rozpoczął się od 60min filmu czyli od pierwszych prolemów Edwarda, powiem szczerze że wcześniej miałem ochote wyłączyć ten film poprostu nie działo się tam dla mnie nic ciekawego.Do tego momentu film zawiarał bardziej porady kosmetyczne niż jakiś zdrowy przekaz (nikt mi nie powie że w rzeczywisym świecie tak miło się patrzy od samego początku na odmieńców a odkąd wszedł w miasto wszyscy go wielbili).Potem było znacznie lepiej, ukazano że ludzie szanują innych tylko wtedy gdy wszystko jest ok a gdy tylko komuś coś się nie uda badź im się coś nie spodoba traktują go jak zło konieczne nie patrząc na to co zrobił wcześniej.Depp zagrał genialnie swoją role ukazał wszytsko w najmniejszych detalach. Świetna muzyka poprostu idealnie oddająca klimat filmu.Zastanawiałem się czy dać 6/10 ale ostatecznie dałem 5/10 (2 - dla Depp'a, 1- muzyka, 1 - klimat, 1 - zakończenie) ponieważ pierwsza połowa filmu strasznie mnie znudziła.Moja ocena nie trzeba się z nią zgadzać ale proszę uszanować i pokazać że film jednak zmusił do przemyśleń.

ocenił(a) film na 10

Szanuję Twoją wypowiedź, każdy ocenia film na swój sposób, pozdrawiam

ocenił(a) film na 10
LucasLang

He he, zamiast Depp wpisałem Deep, dobry jestem :) sorki Johnny

ocenił(a) film na 10
LucasLang

Kocham ten film i mogła bym go oglądać w nieskończoność. A Depp jest wspaniały jako Edward.