Edward Nożycoręki

Edward Scissorhands
1990
7,7 412 tys. ocen
7,7 10 1 412192
7,6 62 krytyków
Edward Nożycoręki
powrót do forum filmu Edward Nożycoręki

Gdy często słyszałem o tym filmie to mówiono jak to się niejeden wzruszył, ja nie miałem aż tak daleko idących odruchów. Fakt, film zrobiony bardzo dobrze, świetnie zagrany. No, ale jak mówię jak człowiek słyszy Bóg wie co to potem przychodzi takie rozczarowanie. Dlatego dam tylko 4/10 bo rzeczywiście był poniżej oczekiwań. Co do samego filmu, w dziwnej scenerii był zrobiony, nie wiem czy to tak miało rzeczywiście wyglądać, ale to chyba miało skonfrontować ten doskonały świat z niepasującym Edwardem. Mi się w każdym bądź razie taka sceneria nie podobała.

Charlie_M_

A jaką byś chciał scenerię w tamtych latach ha? Dla mnie całość jest wyśmienita. Najlepszy film z tego gatunku !!! 4/10 ? Ok, mozesz mieć takie zdanie, ale dla mnie to przesada. Ja ogladałam to mając jakieś 8 lat i wtedy bałam sie tego filmu. Ale spodobał mi się. Obejrzałam go po prawie 10 latach 4 razy. I mam ochotę obejrzeć 5,6,7...
Bo ten film jest genialny !!!

ocenił(a) film na 5
lays19_91

Chodziło mi o to osiedle, złożone z kolorowych domków gdzie wszystko jest idealne i to był specjalny zamiar reżysera

ocenił(a) film na 9
Charlie_M_

Oczywiście, chodziło o pozory idealności- idealne osiedle, idealni ludzie... Pozory mylę. Tę idealną harmonię zakłócił Edward, który wkroczył w spokojne życie mieszkańców i spowodował prawdziwą lawinę niefortunnych zdarzeń. Chodziło o to by skonfrotować idealne osiedle kolorowych domków z osobą Edwarda- całego w czerni, groteskowego w całej swej postaci...

ocenił(a) film na 9
Marike

A dla mnie ten film zasługuje na ocenę 11/10. Jest świetny, taka groteska... I w ogóle cała postać Edwarda jest genialna.

Charlie_M_

moze poprostu nie do konca zrozumiales ten film.. przeslanie itd...
ale kazdy ma prawo do swojego zdania

ocenił(a) film na 5
Gochu27

Izga666 wyjęłaś mi to z ust :) takich osiedli wtedy nie było oczywiście. Ja zrozumiałem film nie miałem z tym problemu, ale Ty Gochu27 masz chyba z czytaniem. 4 to ocena cytuję "poniżej oczekiwań" ten film dla mnie byl poniżej oczekiwań spodziewałem się czegoś więcej i tyle

ocenił(a) film na 9
Charlie_M_

Ale filmu moim zdaniem nie ocenia się powyżej/poniżej oczekiwań, tylko czy się podobał czy nie. Chyba, że się podobał na 4/10, to ok, gusta guściki.

Charlie_M_

no i po co gadasz takie bzdury?
jak mozna z kims dyskutowac zaczynajac od wbijania... chyba z powodu braku argumentow... w takim razie najlepiej w ogole nie mowic co sie mysli... prosze Cie.. _-_

ocenił(a) film na 10
Gochu27

4 Człowieku nie rozumiem ciebie i tyle. Można tego filmu nie lubić, jak nie którzy nie lubią filmów Burtona ale ty dajesz przykład który Burton chciał zrobić czyli "idealne osiedle" i to zrobił. Ukazuje w nim monotonne życie ludzkie np wtedy gdy wszyscy jadą do pracy, "jadą do niej gęsiego" Film cię nie wzruszył , bo raczej nie wczułeś się w niego, nie wsiąknąłeś w Burtona, ja gdy oglądam jego filmy staje się filmem i staram się tak oglądać filmy innych reżyserów.