Edward Nożycoręki

Edward Scissorhands
1990
7,7 412 tys. ocen
7,7 10 1 412195
7,6 62 krytyków
Edward Nożycoręki
powrót do forum filmu Edward Nożycoręki

Wspaniały, wzruszający nietuzinkowy. Tak można w trzech słowach opisać ten film. Johnny Depp jak zwykle świetny w tym co robi. Jak miałam jakieś 8 lat strasznie sie bałam Edwarda i chowałam się pod kocem :) po paru latach zmądrzałam i wiem czym jest dobry film. To jeden z nich.

użytkownik usunięty
Kicinia

świetny. burton rozśmiesza wtedy kiedy trzeba, i wzrusza w odpowiednich momentach. przy czym jak wydawać by się mogło, istna baśń staje się przedstawieniem relacji między 'innym' a 'wszystkimi', i to przerażające zachowanie 'wszystkich' odnieść można do życia, tak, po prostu. zresztą to smutny film, pokazuje jak nie wiele wystarczy do nieszczęścia, przede wszystkim nieszczęścia odrzuconej jednostki..

ocenił(a) film na 10

Ludzie boją się i nienawidzą "inności". Stąd nieszczęście Edwarda...
Film jest przepiękny, chyba najlepszy Tima Burtona. Cudowna muzyka Danny'ego Elfmana. Mogę oglądać bez końca.

ocenił(a) film na 10
Kicinia

Edward nożycoręki
Co tu dużo mówić? Film momentami śmieszny, ale i tragiczny. Mocno wnerwiające niby idealne osiedle i niby tolerancyjni ludzie. Film tak naprawde o tolerancji, o tym, że każdy (nie ważne jak dziwny) potrzebuje i pragnie miłości. Wspaniały Deep i jego dziwny uśmiech, oraz cudna Winona.

vampire_12

Ci ludzie byli ,,tolerancyjni'' na początku, ale traktowali Edwarda jak przedmiot, który idealnie nadaje się do obcinania włosów i krzaków.
Nikt nie zauważał, że on też kocha, czuje, widzi , słyszy.
Przez Joyce, która zaczęła opowiadać, że Edward chciał ją zgwałcić, ludzie coraz bardziej zaczęli się do niego uprzedzać (a po tym włamaniu to już całkiem).
Tsk naprawdę to prawdziwym uczuciem, i silną miłością t Edwarda darzyła tylko Kim, która jako jedyna (no, jeszcze Peg i jej mąż), zauważyła, że Edward jest człowiekiem, który mimo swej inności, też ma potrzeby i iczucia.

edytka20088

No, Edward to piękny film, w którym jest wiele scen, których nie da się zapomnieć

ocenił(a) film na 10
edytka20088

Tak, to prawda. Naprawde piękny film:):):)

ocenił(a) film na 10
vampire_12

niesamowite.
wczoraj oglądałam ten film TRZECI raz, a reakcja nadal identyczna - wyłam jak dziecko. naprawdę. ale zaskoczyłam się reakcją osoby, z którą to oglądałam, no, ale cóż..nie każdy musi kupować tą burtonowską konwencję;)

nie no ja naprawdę kocham ten film, postać Edwarda i cholernie piękne jest to, że są jeszcze dobrzy ludzie, wśród tych "normalnych"