Edward Nożycoręki

Edward Scissorhands
1990
7,7 412 tys. ocen
7,7 10 1 412192
7,6 62 krytyków
Edward Nożycoręki
powrót do forum filmu Edward Nożycoręki

Wzruszajacy

użytkownik usunięty

Jej, ladny film, pod koniec sie poplakalam, jak male dziecko.

No fakt, całkiem dobry film. Johny D. grał w nim, więc czego się spodziewałaś:D Kurcze..kolejny raz czytam Twojego posta. Tak dużo piszesz, czy ja ciągle na Ciebie trafiam??:P

Inventor

Film jest naprawdę cudowny. Niesamowicie oddziałuje na emocje człowieka. Pierwszą taką sceną jest spotkanie Peg (o ile dobrze pamiętam) i Edwarda w jego domu. ("A gdzie twój ojciec?" - "Nie obudził się") Ścisnęło mnie za gardło, naprawdę. Ach, nie będę się rozpisywać, bo film ogólnie jest FANTASTYCZNY. Burton+Depp - nie mam słów :)

Amadis

Ja nadal płaczę na tym filmie i chyba nigdy nie przestanę. Rozklejam się na nim jak dzieciak i wcale się tego nie wstydzę, bo to jeden z niewielu filmów, który ściska za gardło tak wielu ludzi. Zawsze oczy szklą mi się w momencie, kiedy Edward wspomina swojego ojca i, gdy właśnie w momencie, kiedy miał dostać ręce, on umiera a jego "klucz do normalności" roztrzaskuje się na posadzce. Ten film jest genialny, będę go oglądać do starości i płakać :D

Amadis

Burton+Depp+Elfman+Winona:) czy takiej ekipie mogło się nie udać? To po prostu skazane na bycie arcydziełem.

użytkownik usunięty
Inventor

widocznie widziałeś kilka tych samych filmów co ja :>

ocenił(a) film na 9

Film bardzo ładny i uświadamiający...
9/10
Dobra muzyka + brak głupich efektów specjalnych!

KaladzeKSG

Raz w życiu oglądałam ten film i bardzo mi się podobał. Gdy wreszcie była okazja go oglądnąć na tv4 to puścili w takiej porze kiedy nie dało rady - święta, rodzina, zjazdy... masakra... Dlatego dziwi mnie ta nasza polska telewizja bo co roku puszczają Kevin sam w domu a Edwarda nie mogą... =/

użytkownik usunięty
KaladzeKSG

właśnie, tu nie trzeba efektów specjalnych, żeby ukazać piękno filmu.

ocenił(a) film na 9

Też tak uważam...w nowych filmach często widać przerost formy na treścią...
Generalnie film bez efektów specjalnych musi być cholernie dobry by przyciągnąć przeciętnego widza...oczywiście nie uważam się za jakiegoś specjalistę czy krytyka, bo o filmach mogę tylko tyle powiedzieć, że lubię je oglądać!
pozdro

KaladzeKSG

Ja ten film oglądam codziennie, i za każdym razem się wzruszam.
Ten film jest niesamowity!

Piękny, cudowny, wzruszający. I deppowy. Uwielbiam nieporadność Edwarda. Jest uroczy xP

ocenił(a) film na 9
Ozonama_Kuzadaba

Super film i to dzieki Johnnemu :) To wspanialy aktor :) Cudownie zadral :) Ja tez sie poplakalam :P

ładny?! rewelacyjny:P
i za każdym razem kiedy go oglądam płacze:))

ocenił(a) film na 10
martynka921

Kurna i znów się poryczałam :( wiecznie jak oglądam ten film ryczę jak małe dziecko ;( cudny film.....
oto jak można stworzyć arcydzieło bez nawału efektów specjalnych, bez ciągłej strzelaniny i walenia się nawzajem po gębach.....

10/10 polecam każdemu.....

użytkownik usunięty
Karola

ja też niedawno oglądałam go ponownie, myślałam, że już obędzie się bez łez, ale się myliłam ;)

Miło wiedzieć, że nie tylko mnie ten film zmusił do uronienia kilku łez ;) a jest naprawdę niewiele filmów które do tego doprowadziły. Na początku film zalatywał zwykłą nudą i tak było przez większość czasu, gdyby nie świetna gra Deepa ciężko by było, ale od chwili kiedy pojawiła się Kim wszystko powoli zaczęło nabierać barw. Wg mnie cały sens filmu zawierał się w tych prostych słowach "kocham cię" jakie padły w ostatnich scenach i to mnie rozwaliło... Dzięki tej jednej scenie przewinęło się przeze mnie tyle uczuć, po prostu ciężko to określić...

ocenił(a) film na 10

Też się popłakałam :)) a film był świetny! Wiedziałam to już po ekipie (Buron + Depp + Elfman). 100/10. POLECAM!!

ocenił(a) film na 9
lol24

Rzeczywiście film wzrusza ;) ten magiczny klimat..

ocenił(a) film na 10
millcia

Przepiękna, wzruszająca bajka dla każdego. Bez wątpienia 10/10. ;)

ocenił(a) film na 10
purplejudka

Zgadzam się całkowicie...
A już myślałam, że tylko ja jestem taką beksą ;)
Film był bardzo wzruszający... choć wkurzyło mnie, że najpierw wszyscy korzystali z talentu Edwarda (Obcinanie włosów psom,kobietom i strzyżenie krzaków) a potem odwrócili się od niego... :( bardzo realistycznie i smutno...
Zakońcenie mogłoby być bardziej happy :D

użytkownik usunięty
karaibka

ale to właśnie z tym smutnym zakończeniem film ma swój urok :)

użytkownik usunięty

Mnie też film bardzo się podobał, głęboko poruszający, piękny także wizulanie. Pod maską metafory opowiada o powszechny przecież problemie tolerancji, odmienności. Jak zawsze w filmach Tima Burtona rzeczywistość jest ukazana z niesamowitą magią, klimatem i atmosferą, czego nie można zapomnieć. Oglądając jego dzieła jednocześnie można "oderwać" się od rzeczywistości i przemyśleć świat, który nas na co dzień otacza.