Edward Nożycoręki

Edward Scissorhands
1990
7,7 412 tys. ocen
7,7 10 1 412192
7,6 62 krytyków
Edward Nożycoręki
powrót do forum filmu Edward Nożycoręki

jak to w ogóle mozliwe że człowiek stworzył człowieka i zapomniał dać mu rąk. jak mógł życ w takim warunkach. widzieliście kiedyś człowieka co miał nożyce zamiast rak??? ŻENADA!!Edward jest fryzjerem i jest przyciumrany!! czy to od razu wskazuje na to ze jest gejem? scenarzyści oczywiście nie liczą sieę z uczuciami ludzi o odmiennej orientacji!!!!!!!! co ten film ma przedstawic?? zal.pl

użytkownik usunięty
klakierek3

baśń filmowa.

ocenił(a) film na 9
klakierek3

Nożyce zamiast rąk:
- co z tego, że masz ręce skoro nic nimi nie potrafisz
- co z tego, że masz przyjaciół skoro nie ma ich wokół ciebie
- co z tego, że mieszkasz w pałacu skoro nie masz domu
- co z tego, że umiesz mówić skoro gadasz głupoty

może to pomoże ci w zrozumieniu tego filmu:) pozdrawiam...

ocenił(a) film na 9
gogitorina

widać nie wszyscy rozumieją ten film jak nalezy. ;)

ocenił(a) film na 10
klakierek3

Elementy zmyślenia występują, ale to jest trochę dramat :)
Mimo to zgodzę się, że na filmwebie trochę mylą gatunki.

Ann_Rickman

Tu akurat nie jest pomylone .Ja jednak powiem że filmów Tima Burtona nie da się zaliczyć do jakiś sztywno usystematyzować że jest taki a taki gatunek i rodzaj filmu. Dla mnie jako gatunek lub rodzaj jest to Film Tima Burtona i nijak nie można tego inaczej określić .Filmy Tima są jedyne w swoim rodzaju i to by było na tyle.:)))

ocenił(a) film na 9
klakierek3

Co ci przyszło do głowy, żeby odbierać ten film dosłownie? To jest film z podwójnym sensem. Wszystkie filmy Burtona opierają się na bogatej symbolice, i należy je odczytać napjpierw dosłownie, a dopiero potem symbolicznie.
A w ogóle to w którym momencie wywnioskowałeś/aś, że Edward jest gejem? XD

ocenił(a) film na 10
klakierek3

dramat... może ale sci-fi? co to, to nie. I niby jak możesz brać ten film dosłownie? To fantastyka na tym rzecz polega. wg mnie film był świetny, bo burtonowski a Depp zagrał fantastycznie :D
Wzruszająca, symboliczna "baśń" a la Tim Burton z Johnnym w roli głównej i muzyką Elfmana w tle... czego chcieć więcej?

użytkownik usunięty
klakierek3

Właśnie, filmów Burtona NIE WOLNO brać dosłownie:) To takie baśnie dla dzieci z przesłaniem dla dorosłych. A poza tym, to wydaje mi się, że ten naukowiec po prostu nie zdążył dać mu rąk, bo zmarł.
Nie było tak..?

ocenił(a) film na 9

Moim zdaniem to ręce miały być w pewnym sensie nagrodą dla Edwarda. Hm. A nawet jeśli tak nie było to w każdym razie wyraźnie ukazane było, że nie zdążył mu ich dać.

ocenił(a) film na 10
nyan

to Edward był gejem?
ahaaa, widocznie nie pojęłam ;> Możesz napisać mi nieświadomej co o tym świadczy?
i czy naprawdę bierzesz baśń za szczerą prawdę

ocenił(a) film na 10
nyan

No tak, Edward miał mieć ręce i w sumie miał być to dla niego prezent, ale jego "stwórca" nie zdążył mu ich... eee... zamontować (?) bo zmarł (obstawiam że na zawał ;P )

ocenił(a) film na 10
lol24

klakierek stwórz człowieka

ocenił(a) film na 9
klakierek3

niezła prowokacja;) a w bajce o czerwonym kapturku nikt nie myśli o biednych komuchach którzy mogli się poczuć urażeni... a poza tym jak wilk mógł rozmawiać z człowiekiem??!! a potem połknąć 2 osoby w całości tak że dało się je jeszcze żywe wyciągnąć z żołądka???!!!! co za bezsens... idiotyzm normalnie... i jeszcze małym nieukształtowanym, wszystko chłonącym umysłom to wbijać co wieczór przed snem do głowy... wstyd, ludziska, wstyd!!! OGARNIJCIE SIĘ!!!

ocenił(a) film na 4
klakierek3

jest gejem no bo był fryzjerem i taki delikatniutki. natepnym razem jak bede ogladac bajke to pomyśle ned ukrytym sensem:) aha ja nie prowokuje tylko zaskakuje :P

ocenił(a) film na 9
klakierek3

no tak. przecież miał taki wielki wybór stanowisk pracy z nożami zamiast rąk. czemu nie pomyślał o zostaniu rzeźnikiem i krojeniu mięsa? albo garbarzem? mógł też ciąć opakowania do czekoladek i zawijać je w te sreberka. czemu nie został np. pomocnikiem kucharza i nie kroił warzyw? bo był gejem! ;) hahah

ocenił(a) film na 10
helpmechill

Film przede wszystkim ma przedstawić samotnego, zagubionego człowieka. Nożyce zamiast rąk mają symbolizować jego odmienność, to że większość ludzi wcale go nie znając odrzuca Edwarda i jest nietolerancyjna wobec jego inności. Nie można traktowac wszystkiego dosłownie. To własnie urok tego filmu.

ocenił(a) film na 9
purplejudka

oczywiście każdy interpretuje film na własny sposób. Edward może symbolizować osobę o odmiennej orientacji seksualnej ale nie można powiedzieć że sam nią był. a jeśli nawet zaczniemy to interpretować w ten sposób to nie sądze żeby stwierdzenie 'scenarzyści nie liczą się z uczuciami gejów' było trafne. to nie scenarzyści tylko ludzie w realnym świecie się z nimi nie liczą. i to chcieli w tym filmie pokazać. nieważne czy będzie to gej, żyd, czy ogr z bagien.

ocenił(a) film na 9
helpmechill

A nie zwróciliście uwagi, że Edward zakochał się w Kim?

nyan

Wg mnie, nie sposób było to pominąć, zbyt wyraźnie było to ukazane :)
Przecież było, chyba nawet on sam mówił, że dla niej by zrobił wszystko ;)

klakierek3

Rany boskie... Ktoś tu nieuważnie filmy ogląda... Było przecież, że nie ZAPOMNIAŁ mu dać rąk, ale nie zdążył... Gdy mu je dawał, zmarł, a Edward z wściekłości chyba (chyba bo już dokładnie nie pamiętam) je zniszczył...

No właśnie... Jeśli będziesz brać wszystkie filmy na serio, to tak naprawdę każdy będzie beznadziejny :/

ocenił(a) film na 9
klakierek3

jak was irytuje to po co wchodzicie. nikt wam nie kaze

użytkownik usunięty
klakierek3

Ale ty jestes glupi,niewiem jak taki film mozna wogole nazwac klapa, i co ty z gejem wyskakujesz,edward wogole mi sie z nim nie skojarzyl

ocenił(a) film na 10
klakierek3

Jeśli ktoś daje taki temat, to musi liczyć się z komentarzami...Nie rozumiem również, jak można powiedzieć, że Edward był gejem??? W filmie wyraźne jest ukazane, że Edward był zakochany...w Kim. Zgodzę się, że w Tim Burton umieszcza wiele symboli w swoich produkcjach. Niestety, nie wszyscy potrafią je odczytać i zrozumieć...Przykro mi z tego powodu;(

ocenił(a) film na 9
Varda93

a musi być w filmie gejem, żeby symbolizować geja? sprawdźcie sobie jeszcze w słowniku znaczenie słowa "symbol"...

ocenił(a) film na 9
helpmechill

Nie musi nim być, ale powinien posiadać pewne jego cechy, a w filmie ewidentnie był ukazany jako heteroseksulana osoba... >< Matko. Niech każdy sobie interpretuje posatć Edwarda jak chce, wszak 'symbol' jest wieloznaczny, ale dla mnie jest to symbol osoby nieakceptowanej przez środowisko z innego powodu niż orientacja seksualna, czytaj: np. niepełnosprawność, np. zbytnia wrażliwość, np. naiwność itd, itd.

ocenił(a) film na 9
nyan

Jest to symbol osoby nieakceptowanej przez środowisko, za swoją odmienność, której podmiotem może być również orientacja seksualna.

ocenił(a) film na 10
klakierek3

W sumie masz racje...Każdy te symbole odczytuje inaczej. I to jest właśnie magia filmów Burtona;)

ocenił(a) film na 10
klakierek3

Jedno zasadnicze pytanie zanim skomentuję ten wątek: co to znaczy "przyciumrany"?...

ocenił(a) film na 10
elektrowanilia

doooooooooobre xD zdecydowanie najlepszy komentarz! <brawo> hahaha

ocenił(a) film na 10
klakierek3

Trochę to dla mnie nie do pojęcia, że taka osoba jak ty mająca w ulubionych filmach między innymi Forrest'a Gump'a, dzień świra i marzyciela mogła nie pojąć tego filmu. Fakt faktem filmy Burtona są jedyne w swoim rodzaju ale z takimi filmami w ulubionych pisać takie rzeczy o Edwardzie to aż wstyd :P Obejrzyj jeszcze raz, może w lepszym humorze ;P Pozdrawiam

gothiaa

Tima ma w ulubionych osobach, a nie rozumie jego filmu xD

ocenił(a) film na 9
klakierek3

Oczywiście, że dramat. Jest to film o dramacie człowieka, który jest odrzucony przez społeczeństwo, człowieka skazanego na samotność tylko dla tego, że różni się od innych. Z drugiej jednak strony film posiada niepowtarzalny baśniowy klimat. Myślę, że reżyser w tym filmie w genialny sposób połączył te obie rzecz. Dla mnie jednak to bardziej dramat. Myślę, że każdy kto jest w stanie postawić się na miejscu Edwarda dojdzie do tego samego wniosku.

ocenił(a) film na 10
Thomas_J

Skoro Edward był gejem, to Kim musiala byc facetem ? :)...Film jest naprawde piękny. Według mnie film zaczyna sie komedią. Odkąd Ed zostaje wrobiony przez chlopaka Kim zaczyna sie dramat i koniec komedii. Żeby stworzyc takie dzielo trzeba mieć wspaniałą wyobraźnie.

ocenił(a) film na 10
Thomas_J

na marginesie żal.pl to użtkownik ktory stworzyl ten temat :)