PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=750192}

Eksperyment Belko

The Belko Experiment
2016
5,7 8,2 tys. ocen
5,7 10 1 8207
5,5 12 krytyków
Eksperyment Belko
powrót do forum filmu Eksperyment Belko

Film raczej średni

Jednak od strony psychologicznej dość dobrze napisany. W realnym życiu tez tak się dzieje - w sytuacji zagrożenia władze próbuje przejąć osobnik nie najmądrzejszy, ale najbardziej agresywny. Bo kiedy nad wszystkimi kontrolę ma jakaś potężna siła odgórna, taki agresywny osobnik czuje się lepiej, jeśli przejmie kontrolę nad ludźmi z własnego otoczenia. A otoczenie raczej nie będzie walczyć, może poza dwoma, trzema osobami, ale większość po prostu się podporządkuje. To taka główna myśl płynąca z fabuły i w prawdziwym świecie tez to tak wygląda..

Sony_West

Ten cały eksperyment właśnie ma takie założenie zbadać, bo to tylko teoria, że ktoś "agresywny" przejmie kontrolę. Ty bierzesz to za jakąś oczywistość, mimo że nikt jeszcze tego nie potwierdził. Jednak nie jest to do końca regułą, mimo że nam tak dobrze pasuje. Wystarczy poczytać trochę książek o ludziach, którzy byli w prawdziwym życiu poddani takiej próbie, więźniowie obozów itd. Okazuje się, że gehennę przeżywali ludzi dość niepozorni.

ocenił(a) film na 4
hazhell

Wiesz, żyje już długo na świecie i widziałem już wiele. Wychowałem się w - nazwijmy to - trudnym środowisku, więc obserwacji mam aż nadto. Swój osąd opieram na właśnie moich obserwacjach i doświadczeniach. Nie muszę czekać na potwierdzenie ze strony naukowców, żeby widzieć, gdy ktoś jest agresywny, apodyktyczny czy jaki tam... Poza tym psychologia społeczna to bardzo rozbudowany dział, więc nie można powiedzieć, że "nikt jeszcze tego nie potwierdził".

ocenił(a) film na 3
Sony_West

Wynik eksperymentu, to tylko praktyka filmowa, bo w końcu musi coś się dziać, by film się sprzedał.
Ludzkość osiągnęła sukces ewolucyjny i osiągnęła wysoki stopień rozwoju dzięki współpracy i to jest fakt potwierdzony ponad wszelką wątpliwość. I nawet plugawe ścierwa w prawdziwym życiu tworzą zwarte grupy opierające się na współpracy, bo w przeciwnym wypadku przegrywają. Dlatego też uważam, że w przyjętym scenariuszu filmowym, to właśnie agresorzy byliby jednymi z pierwszych ofiar, gdyż byli w mniejszości (tylko 3 osoby + jeden nieszkodliwy).