Ten film to prowokacja, szykanowanie Polski i Polaków. Tak to odebrałem. Polskie wojsko to na wschodzie i na zachodzie to trzecia siła pod względem liczebności w składzie tz. aliantów. Nasz wywiad docenili bardziej niemieccy żołnierze obecnie żyjący ( w programie " wywiad wojskowy podczas II wojny światowej " na Discovery Chanel ) aniżeli nasi " sojusznicy " którzy bezwstydnie i w arogancki sposób wszystkie zasługi przypisują sobie. Ktoś tam napisał że : więcej luzu " bo reżyser ma prawo do swojej wizji. Zgoda ale niech nie przekręca historii, niech nie umniejsza zasług jakiegokolwiek narodu. Faktem jest że flegmatyczni Anglicy zawsze potrafili manipulować faktami tak aby ukoronować swoje zasługi - nawet te których nigdy nie było. A Pan reżyser jeżeli ma swoje " narkotyczne " wizje to niech się weźmie za kręcenie Terminatorów, Uniwersalnych żołnierzy i Robocop-ów. To hańba dla wszystkich ciemiężonych narodów i nie tylko nas że nie docenia się ich wkładu w nowo żytnią historię, natomiast docenia się np. Francuzów którzy mają się za mocarstwo a poddali się praktycznie bez żadnego wystrzału. Jestem zniesmaczony opiniami które bronią takie produkcje. Jest jednak wolność słowa i każdy ma prawo do swoich przemyśleń. Pozdrawiam.
Zgadzam się z tobą na 1000% procent, ten film strasznie kaleczy historie naszego kraju, i nie daj boże jakiś dzieciak zamiast do książki od historii obejrzy ten film to skaleczy sobie psychikę, ten film to jeden wielki szit i absolutnie go odradzam, prawdziwi Polacy wiedzą jaka jest prawda, ten film trzeba zakopać w ziemi, wywalić na śmietnik, spuścić w kiblu, mam gdzies wizje reżysera i jego wolne słowo skoro kłamie w żywe oczy, i co do twojej wypowiedzi o francuzach też sie zgadzam, cholerne żabojady które zbudowały Linię Maginota która wogóle sie im nie przydała brawa dla was.Dla ludzi dających tej parodii filmu 10 kop w dupe i strzał na ryj buraczane gnoje
Według waszej logiki dając 1/10 to za mało wszyscy powinni się podpalić publicznie na znak protestu przy pomocy lampy naftowej.
To nawet nie chodzi o to. Film jest dobrze nakręcony, ale fabuła cholernie wypaczona. Przykro mi się zrobiło, jak to obejrzałam. Kręcą filmy o wojnach, ale jakoś nigdy nie nakręcili takiego, w którym wygrałby ktoś inny niż w rzeczywistości. Kręcą o postaciach historycznych, wiadomo, że nie trzymają się ściśle historii, ale taka sytuacja jak w "Enigmie", tak rażące przekłamanie nigdy nie miała miejsca. To wypaczenie historii, kłamstwo, obługa, wstyd dla Brytyjczyków, krzywda, wielka krzywda dla Polaków. Ten film to jedna wielka kpina z naszego kraju, reżyser i twórcy śmieją się nam w żywe oczy.
Co chcieli osiągnąć? Podwyższyć sobie samoocenę? Nie wiem jak ty harald807, ale ja poczułam się urażona i zniesmaczona. I zgadzam się w całej rozciągłości z Cycoslavem i homerem700.
podwyższać sobie samoocenę to chcą ci wszyscy debile tutaj, którym gdzieś dzwoni, ale nie wiedzą w którym kościele. mniej wiedzy z kwejka i innego siedliska gimbazy z FAS-em, więcej książek (dział fantastyki się nie liczy).
Faktem jest, że polaczki opracowali (piszę polaczki, bo jestem Żydem, więc nie mam szacunku do tego narodu) tylko podwaliny pod złamanie Enigmy, większość zasług należy do homoseksa, Alana Turinga.
Największa zasługa w fałszowaniu prawdy należy do autora książki (Robert Harris, 1995) i autora scenariusza (Tom Stoppard, 2001).
Tom Stoppard was born Tomáš Straüssler, 1937, in Zlín, Czechoslovakia. He was the son of Martha Beckova and Eugen Straüssler. Both parents were Jewish, though neither practising...”
Reszta zasług należy do przewrotnych, kłamliwych i powodowanych swoimi kompleksami braci strasznych piszących fałszujące komentarze na forum.
"Hasbara" - ten termin wszystko wyjaśnia, szukajcie informacji w internecie.
polaczki ocaliły wielu twoich rodaków w czasie wojny,płacąc za to życiem swoim i swych bliskich-więcej szacunku..
bardziej ten film przypominał kryminał niż film o enigmie, film trochę nudny, kręcony w sposób (z pokoju do pokoju - rozmowa dwóch osób).