PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=196074}
5,3 72 tys. ocen
5,3 10 1 71852
2,6 24 krytyków
Eragon
powrót do forum filmu Eragon

Jestem fanką wieku książek fantasy - ale Eragon - jako książka jest słaby - zatem scenariusz na podstawie tej książki - po prostu ukazał wszystkie mankamenty książki.

Eragon to jedna z największych Mary Sue w historii literatury. Rolnik analfabeta - który na początku książki - chyba w tydzień nauczył się czytać, pisać, walczyć mieczem i do tego wykluł mu się smok.:)

LITOŚCI!:) Nawet jako bajka - książka jest beznadziejna:)

ocenił(a) film na 1
nan_s

Dokładnie. Zahipnotyzowani fani w kółko powtarzają, jak to film nie oddał "duszy" (czy czegośtam) tej książki, ale prawdę powiedziawszy - łatwo jest nie oddać czegoś, czego nie ma i nigdy nie było. Był tylko schemat na schemacie, schematem poganiający. Echo echa echa. I jeszcze tony grafomańskiej, purpurowej prozy, która miała ów fakt zamaskować. W filmie nie dało się zastosować tego samego zabiegu, więc pozostało tylko to, czym "Eragon" naprawdę jest - niczym. Najbardziej schematycznym ze schematycznych schematów fantasy, bez jakiegokolwiek wkładu własnego autora. Pięćset stron, w trakcie których właściwie nic się nie dzieje.

ocenił(a) film na 4
Der_SpeeDer

Zgadzam się całkowicie:). Trudno o większe schematy czy zapożyczenia z innych książek niż właśnie w Eragonie - co tam, cała fabuła to w sumie "Gwiezdne wojny" z Imperium zła i Imperatorem:)

Chyba najbardziej śmiałam się, kiedy Eragon NIEŚWIADOMIE nauczył się czarować:)
Śmiałam się też z Saphiry, która bardziej przypominała charakterem pieska pokojowego, niż SMOKA:) 

ocenił(a) film na 3
nan_s

W punkt - film gorszy, niż książka, ale nie mówimy tu bynajmniej o spadku z arcydzieła na paszkliwa. Co najwyżej z fantasy niskich lotów na dno.