PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=530613}
6,8 20 tys. ocen
6,8 10 1 19937
7,0 23 krytyków
Erratum
powrót do forum filmu Erratum

Uwielbiam takie filmy (zwłaszcza polskie) - akcja toczy się leniwie, w tle piękne krajobrazy polskiej wsi i nastrojowa muzyka. Oszczędny w słowach, nostalgiczny, o życiu zwykłych ludzi, ale jednak z głębokim przesłaniem. Nie wiem, ale moim zdaniem takie filmy są dużo bardziej relaksujące niż jakieś głupkowate komedie. Urzekł mnie.
8/10 i polecam wszystkim, którzy mają ochotę się wyciszyć i zamyślić :)

P.S. Skojarzył mi się też z innym polskim filmem "Południe-Północ". Czy ktoś zna może podobne filmy, o nostalgicznym klimacie z wiejskim krajobrazem w tle? Najlepiej polskie.

ocenił(a) film na 7
margalit

Po obejrzeniu Erretum nasunęły mi się na myśl dwa filmy które wywołały u mnie podobne wrażenie.
Powrót (2003)
oraz
Między słowami (2003)

ocenił(a) film na 8
zly_Dobrodziej

Między słowami widziałam, też bardzo mi się podobał :)
Powrót chętnie obejrzę, dzięki!

ocenił(a) film na 7
margalit

Bardzo dobry film, szczególnie podobała mi się rola Kota, plus świetny Kotys, Michałowski.

ocenił(a) film na 7
margalit

Powrót do Garden State.

ocenił(a) film na 6
margalit

Film spoko, ale jak dla mnie bez rewelacji, natomiast wspomniane przez Ciebie Południe Północ podobało mi się znacznie bardziej. Dziwne, że ten film nie został wydany na żadnym dvd. Z podobnych (chociaż nie do końca), polskich, "wiejskich" filmów polecam chociażby Wszystko będzie dobrze czy Trzeci.

margalit

Może zobacz : wszystko jest iluminacją

ocenił(a) film na 5
margalit

"Wino malinowe"
"Rezerwat"

ocenił(a) film na 10
Inga__filmweb

A nie "Wino truskawkowe"?

ocenił(a) film na 5
natkozord

Cos mi się pomerdało. Masz oczywiście rację - truskawkowe ;-)

ocenił(a) film na 7
Inga__filmweb

nie pij tyle.

ocenił(a) film na 5
paniczBartosz

Ha ha ha, ale dowcip, no setnie się ubawiłam, Ty to masz poczucie humoru!!!

ocenił(a) film na 7
Inga__filmweb

nie udław się ... :-)

ocenił(a) film na 6
margalit

Polecam "Sztuczki", powinien ci się spodobać.

ocenił(a) film na 8
margalit

filmy Kolskiego poogladaj, sa naprawde dobre

ocenił(a) film na 8
Dzastina221

Masz rację. Wczoraj smakowałem "Grającego z talerza".

margalit

Bardzo podobny klimat ma film "Wino truskawkowe". Aż przez chwilę byłam pewna, że musiała oba filmy reżyserować jedna osoba... Klimat, zdjęcia, kreacja bohaterów. Serio.
(Widzę, że przewinęły się w odpowiedziach też "Sztuczki" - polecam!:)

ocenił(a) film na 8
elizkas

Południe Północ to absolutnie obowiązkowa pozycja jeśli podobało się Erratum :)

ocenił(a) film na 7
hezron

Bardzo dobry polski film - Hel - z Pawłem Królikowskim w roli głównej.

margalit

Jeżeli chodzi o inne rodzime produkcje zawierające podobną problematykę, to Lęk Wysokości i Kret.

ocenił(a) film na 8
margalit

polecam "Zmruż oczy" (2003) pozdrawiam

ocenił(a) film na 9
klooska1

Mi też przyszedł na myśl film "Zmruż oczy" - chociaż temat filmu jest inny to klimat, refleksyjność i leniwe tempo czynią je podobnymi. Film "Erratum" uważam za jeden z najlepszych jakie widziałam - wycisza, relaksuje i stawia pytania :)

margalit

"Siekierezada", o ile jeszcze nie widziałeś/aś. Polecam i film i książkę.
Także filmy Barańskiego - klasyka jeśli chodzi o klimat prowincji.

ocenił(a) film na 8
margalit

Dla osób, które tak jak ja poszukują podobnych filmów: z uwagi na obraz polskiej wsi i ten specyficzny "polski klimat" polecam "Pokłosie" - naprawdę świetny thriller.

ocenił(a) film na 7
margalit

Film "Mój rower" podobnie "zrobiony":)

margalit

Polecam "Żurek" i też "Zmruż oczy". A "Sztuczki" rewelacja, ale pisałaś tak dawno, że pewnie wszystko widziałaś. Pozdrawiam

margalit

A ja dorzucę "Piątą porę roku" - bardzo spokojny, uroczy moim zdaniem. A gdybyś miała ochotę na coś starszego, to może "Dwa księżyce" Barańskiego. :)

ocenił(a) film na 8
margalit

Koniecznie zobacz ,,Wino truskawkowe"- piękny film na podstawie ,,Opowieści Galicyjskich" Stasiuka. Nostalgiczny klimat, zapomniana wieś, ludzie, którym "Za PGR-u było lepiej". Dużo jest w tym filmie do interpretacji. Wino truskawkowe wg mnie jest filmem niedocenionym

ocenił(a) film na 8
margalit

"Wszystko będzie dobrze" - świetne obrazy, zdjęcia, klimat. "Afonia i pszczoły" Kolskiego - cudny klimat. I może czeski film "Jazda" - co prawda mało treści, ale ten klimat... nie do zapomnienia.