Uwielbiam takie filmy (zwłaszcza polskie) - akcja toczy się leniwie, w tle piękne krajobrazy polskiej wsi i nastrojowa muzyka. Oszczędny w słowach, nostalgiczny, o życiu zwykłych ludzi, ale jednak z głębokim przesłaniem. Nie wiem, ale moim zdaniem takie filmy są dużo bardziej relaksujące niż jakieś głupkowate komedie. Urzekł mnie.
8/10 i polecam wszystkim, którzy mają ochotę się wyciszyć i zamyślić :)
P.S. Skojarzył mi się też z innym polskim filmem "Południe-Północ". Czy ktoś zna może podobne filmy, o nostalgicznym klimacie z wiejskim krajobrazem w tle? Najlepiej polskie.
Po obejrzeniu Erretum nasunęły mi się na myśl dwa filmy które wywołały u mnie podobne wrażenie.
Powrót (2003)
oraz
Między słowami (2003)
Między słowami widziałam, też bardzo mi się podobał :)
Powrót chętnie obejrzę, dzięki!
Bardzo dobry film, szczególnie podobała mi się rola Kota, plus świetny Kotys, Michałowski.
Film spoko, ale jak dla mnie bez rewelacji, natomiast wspomniane przez Ciebie Południe Północ podobało mi się znacznie bardziej. Dziwne, że ten film nie został wydany na żadnym dvd. Z podobnych (chociaż nie do końca), polskich, "wiejskich" filmów polecam chociażby Wszystko będzie dobrze czy Trzeci.
Bardzo podobny klimat ma film "Wino truskawkowe". Aż przez chwilę byłam pewna, że musiała oba filmy reżyserować jedna osoba... Klimat, zdjęcia, kreacja bohaterów. Serio.
(Widzę, że przewinęły się w odpowiedziach też "Sztuczki" - polecam!:)
Mi też przyszedł na myśl film "Zmruż oczy" - chociaż temat filmu jest inny to klimat, refleksyjność i leniwe tempo czynią je podobnymi. Film "Erratum" uważam za jeden z najlepszych jakie widziałam - wycisza, relaksuje i stawia pytania :)
"Siekierezada", o ile jeszcze nie widziałeś/aś. Polecam i film i książkę.
Także filmy Barańskiego - klasyka jeśli chodzi o klimat prowincji.
Dla osób, które tak jak ja poszukują podobnych filmów: z uwagi na obraz polskiej wsi i ten specyficzny "polski klimat" polecam "Pokłosie" - naprawdę świetny thriller.
Polecam "Żurek" i też "Zmruż oczy". A "Sztuczki" rewelacja, ale pisałaś tak dawno, że pewnie wszystko widziałaś. Pozdrawiam
A ja dorzucę "Piątą porę roku" - bardzo spokojny, uroczy moim zdaniem. A gdybyś miała ochotę na coś starszego, to może "Dwa księżyce" Barańskiego. :)
Koniecznie zobacz ,,Wino truskawkowe"- piękny film na podstawie ,,Opowieści Galicyjskich" Stasiuka. Nostalgiczny klimat, zapomniana wieś, ludzie, którym "Za PGR-u było lepiej". Dużo jest w tym filmie do interpretacji. Wino truskawkowe wg mnie jest filmem niedocenionym