Czy amerykanie naprawde wyobrarzaja sobie tak jak w filmie europe wschodnia? oni mysla ze sramy przez okna, "Miami Vice" to dla nas nowosc a psy chodza po ulicach z dłonia w pysku. A Bratysława to naprawde bardzo ładne miasto a nie jak było pokazane w filmie. To staraszne!!
wlasnie o to chodzilo tworcom! wyolbrzymia wszyskie przywary Europejczykow. przeciez "oni" dobrze wiedza że w slowacji tez sa normalni ludzie ale gdyby pokazac jak jest na serio to juz by nie bylo tak smiesznie... dobrze że bochaterowie nie pojechali do Polski :)
mnie tez to wydaje sie dziwne skoro Bratyslawa to taka ruina to dlaczego pozniej bohaterowie znajduja sie w luksusowym hotelu i w dyskotece ,skoro europa wschodnia to syf niech w hotelu tez bedzie syf
Oj to miał być tylko żart, takie "za bardzo" pokazanie Europy Wschodniej. Przecież w innych krajach to uważają przecież, że są tu sami złodzieje, pijacy, takie stereotypy. Pokazali tak zeby po prostu było śmieszniej.
Europa wschodnia jest w oczach Amerykanów biedniejsza niż ich kraj, ale tu raczej chodziło o wyolbrzymienie tego stereotypu. Jeżeli reżyser myślałby, że taka naprawde jest Europa wsch., to wątpie czy jego inteligencja pozwalałaby na napisanie scenariusza.
Wydaje mi się żę jest to wyolbrzymienie stereotypów. Napewno amerykanie uważają że wschodnia europa jest zacofana (zgodnie z prawdą niestety) ale to co jest pokzane w filmie jest wyolbrzymine. No i jeszcze ten kurs wymiany- beznadzieja :-/
Niestety na świecie taka panuje opinia o Europie Wschodniej (chociaż ja uważam Słowacje i Polskę za środkową część Europy, ale mniejsza z tym). Ale oczywiście ten stereotyp jest mocno wyolbrzymiony, żeby poprostu było śmieszniej. Najperw ma zadziwić,a potem rozśmieszyć. Zresztą zauważ, że stereotypy każdego z krajów są tutaj wzięte po uwagę np Anglicy to zapaleni piłkarze, Amsterdam - miasto sex-klubów i haszu XD