Chyba jeszcze nigdy nie widziałem, aż tak przewidywalnego filmu, a który miał taki nie być. Niemal każdy wątek, każda scena już wcześniej rysowały się w mojej głowie. Wizualnie film jest ciekawy, ale sama historia słaba i wielokrotnie przerabiana, zmarnowany spory potencjał moim zdanie.
Wielokrotnie? Gdzie np. byla przerabian taka historia? Jak dla mnie fabula bardzo dobra i oryginalna. Przwidywalny film? Pewnych elementow mozna bylo sie domyslic, to jest normalne. Ale czy przewidziales koncowe zachowanie Avy? Watpie.
Jak najbardziej nawet wspominał o takiej możliwości jej twórca, a w jakich po części w większości wokół androidów nie same filmy, ale także książki, animacje. Jedynie sam test, a bardziej jego forma była czymś dość innowacyjnym. Fakt androidów ich poczucia własnego "ja" buntu to tak już oklepane a tytuły to chociażby: "Łowca androidów", "AI-Sztuczna Inteligencja", czy anime "Armitage" "Ghost in the shell" a nawet" Ja, robot" i pewnie wiele innych, których tytuły mi do głowy już nie przychodzą.
Ale gdzie w tych filmach masz tak przemyslana manipulacje czlowiekiem przez androida? Rozkochac i zostawic. W zadnym z tych co wymieniles ("Ghost in the shell" nie ogldalem, nie cierpie anime). Owszem, w Blade Runner, Pris manipulowala Sebastianem, ale nie az tak, nie na tym poziomie zeby sie z nim na randke umawiac. Uwazam ze we wszystkich filmach tematycznych znajdziesz wspolne elementy, i nie ma w tym nic zlego.
I przewidziales od poczatku ze to Nathan mowi prawde a Ava klamie i zostawi Caleba? Jezeli tak, to gratuluje takiego zmyslu.
A co do tej samej tylko manipulacji to tysiące filmów nie o androidach przedstawia taka sytuację, więc to tylko taka różnica iż tu jest android odróżnia Ex machina od wielu innych. INA początku byłem mocno zaciekawiony filmem ale im dalej w las tym gorzej. Przede wszystkim ludzcy osobnicy w tym filmie byli mocno ograniczeni niby jeden geniusz drugi błyskotliwy programista, a zachowywali się jak kiepskie AI:)
Ale wlasnie tutaj chodzi o to, ze to film o AI a nie o zwyklych ludziach, gdzie taka manipulacja jest czesta, i mozesz sie tego spodziewac. Tutaj wlasnie to jest jedna z glownych zalet tego filmu. Ja jestem filmem zafascynowany, im dluzej ogladalem, tym bardziej mi sie podobal. Wspaniale androidy, swietne ludzkie postacie, swietny pomysl na nie, bardzo trafnie przedstawieni nie zadni nudziarze lub szalency w bialych kitlach.