Film owszem dobry ,nieważne czy lepszy od Katynia i innych ówczesnych ale POPRAWNY z obowiązującą linią a to Akademii w zupełności styka.
bo o żydzie nie można powiedzieć źle. ślizgaja sie na holocauscie juz spory kawalek czasu nie?
Niestety filmów o Polakach jakoś mało i bez Oskarów - ale kto chciały rozbić filmy o złodziejach, o prymitywnym ciemnogrodzie na końcu świata, który zionie zawiścią, obłudą i nienawiścią do innych!
Zauważanie w filmach co żydowskie, a co nie żydowskie jest esencją antysemityzmu, który zawsze budził we mnie obrzydzenie.
Przed ogladnięciem bałem się ze tak wlasnie bedzie, jednak sie pozytywnie rozczarowałem. Wcale nie jest jakiś pro-zydowski. Dylemat pokazany w filmie jest uniwersalny. Jestem pozytywnie zaskoczony.
Szczerze nawet nie wiedziałem że dostal Oscara. Nie interesuje sie tymi nagrodami i nie są dla mnie żadnym wyznacznikiem - gdybysmy mieli wymieniać wszystkie filmy które dostały Oscara na wyrost.... ;) pozdrawiam
mam zrobić o Tobie ? o Żydach ? - inaczej szans na Oscara nie mam , a tak nawiasem dlaczego bucu ? znasz mnie czy co ? jestem gorszy niż buc więc mi tu nie cukruj.
pisząc bucu , pozwoliłem sobie na eufemizm z szacunku dla tych którzy mogliby to przeczytać gdyz nie śmiałbym ich gorszyc nazywając rzeczy po imieniu