Alexandre Lagarde (Jean Reno), uznany w całym Paryżu mistrz kuchni, cierpi na brak kulinarnej weny. Choć prowadzona przez niego restauracja jest niczym Luwr wśród muzeów, a goście z wielotygodniowym wyprzedzeniem muszą oczekiwać na stolik, Alexandre wpada w nie lada tarapaty. Nowy właściciel restauracji planuje zastąpić dotychczasowe menu rewolucyjną, znacznie tańszą kuchnią molekularną. Na miejsce Alexandra czyha niejeden młody kucharz, a on sam stoi przed bardzo trudnym wyborem. Albo dostosuje się do nowych zasad, albo zawalczy o to, co najbardziej kocha. Na szczęście na jego drodze stanie niesforny, ale bardzo zdolny Jacky Bonnot – człowiek, który potrafi ugotować wszystko.
Protagoniści tej komedii to obiecujący kucharz samouk Jacky, który ma wielki talent, ale nie ma szczęścia oraz Alexandre Lagarde uchodzący za najlepszego szefa kuchni w całym Paryżu, któremu niespodziewanie grozi utrata renomy. Restauracja Alexandre'a jest wręcz oblegana przez klientów. Aby zarezerwować tu stolik, trzeba czekać długie tygodnie. Kucharzowi zaczyna jednak brakować pomysłów. W tej sytuacji właściciel sieci restauracji może przekształcić jego lokal w nowoczesną placówkę, serwującą dania zgodnie z filozofią kuchni molekularnej, której jest zwolennikiem. Uparty Alexandre nigdy nie zaakceptuje nowych zasad. Kłopoty ma także młody, ambitny paryżanin Jacky Bonnot, który zostaje wyrzucony z pracy w restauracji, a jego dziewczyna jest w ciąży. Zaczyna się martwić o jeszcze nienarodzone dziecko i jest zdecydowany przyjąć jakąkolwiek posadę. Podejmuje pracę malarza, jednak nie wyrzeka się swojej pasji do wykwintnej kuchni. Nawiązuje przyjaźnie z kucharzami, którym pomaga w wymyślaniu wyszukanych dań. W pewnym momencie krzyżują się drogi Alexandre’a i Jacky’ego. Realizując swoje kulinarne zamiłowania, zaczynają razem gotować. Przesadna drobiazgowość Jacky’ego i upór Alexandre’a prowadzą jednak tylko do ciągłych kłótni między kucharzami. W końcu Jacky zostaje zwolniony. Szybko Alexandre żałuje swej nieprzemyślanej decyzji i postanawia odzyskać zdolnego kucharza, który pomoże mu utrzymać w restauracji wykwintną francuską kuchnię i odbudować renomę.