PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=115165}

Fahrenheit 9.11

Fahrenheit 9/11
2004
6,4 11 tys. ocen
6,4 10 1 11310
5,9 21 krytyków
Fahrenheit 9.11
powrót do forum filmu Fahrenheit 9.11

Trudno mi ocenić czy ten film jest dokumentem, czy tylko próbą ośmieszenia Busha i jego współpracowników. Wiem jedno - dopiero po obejrzeniu tego filmu dotarło do mnie, że w każdej dziedzinie życia jesteśmy manipulowani. Zyskałam pewność, że manipulacjom oddaje się każdy w stosunku do każdego i tak naprawdę nie ma pewności kto jest figurantem, a kto rządzi. To jest przrażające.

waniliowa_mgla

Moore musial jakos sie wybic, aby ktos o nim uslyszal.Jego "ofiara" padl pan Bush

tonysoprano248

Masz rację, po zdobyciu Oscara za najlepszy dokument ("Zabawy z bronią") Moore odczuwał naprawdę wielką potrzebę wybicia się. Co za ludzie...

tonysoprano248

zawsze by padło na amerykańskiego prezydenta, szczególnie republikańskiego

waniliowa_mgla

Ściągnijcie sobie z netu film "9/11: Cała prawda o zamachach". W USA filmu tego nie można dostać w normalny sposób. To co w tym filmie pokazują po prostu się w głowie nie mieści. Są na przykład zdjęcia Pentagonu zaraz po uderzeniu w niego "samolotu", tyle że żadnych szczątków samolotu tam... nie ma! A takich smaczków jest tam więcej ;) Na przykład zdjęcia z TV Fox: budynek który rzekomo został zniszczony przez pierwszą wieżę. Kilka minut po tym jak w pierwszą wieże uderza samolot, widać, że budynek już jest zniszczony! Choć wieża stoi! Polecam, zobaczycie, że największym manipulatorem w USA jest rząd :)

Chidder

Nie wiem czy ten film mozna dostac w normalny czy też nienormalny sposób ale wiem, że taki na przykład "Loose Change" i "911 in Plane Site" można dostac w jak najnormalniejszy sposób. Ciekawe, że wielki manipulator "rząd USA" potrafi blokowac strony pedofilskie a nie potrafi zablokowac stron z teorią spiskową?

maniek_100

Odpowiedź prosta: blokowanie stron z teorią spiskową (prawdziwą lub nie) potwierdza teksty zawarte na tych stronach:)

Hanss_old

To mi przypomniało słowa Kurskiego w "Teraz my"
"Skoro się broni, to znaczy że jest winny" - bzdura...

ocenił(a) film na 7
Lupus_E

W zależności od tego jak się broni, w tym przypadku tak by było.

waniliowa_mgla

Moje zdanie co do tego dokumentu jest takie ,że jest w nim prawda .Jednak macie racje ,że sam dokument skupia się na samym głównie J.W.bush co nie jest obiektywne i jest jako tako próbą wybicia .. Jednak prawda jest taka ,że nie jest to żadna manipulacja .PRawda jest taka ,że gdyby przeczytać to co ameryka robiła z całym światem chociażby od końca drugiej wojny światowej jest straszne. USA sponsorowało większość wojen i ingerowało w społeczeństwo i rządy danego kraju .. Sponsorowali Alkaide , Husajna za czasów zimnej wojny gdzie głównym wrogiem byli ruscy .Jednak to się zemściło na ich samych i na świecie. Po 911 Ameryka wkroczyła na środkowy wschód i wytępiła ich . I zgarneła zasoby ropy. Teraz w tych rejonach zaczynają kłębić się najwięksi potentaci naftowi z USA ,a z badań wynika ,że zasoby USA skończą się za 8 lat. Więc sądzicie ,że to nie daje troche do myślenia ??Że musieli mieć jakiś powód ,żeby zdobyć nowe zasoby .Druga sprawa o której nie wspomniał moor'e to ,że gdy Ameryka przejeła zasoby ropy na środkowym wschodzie odcieła główne zasoby roby Chinom, które są teraz jedną z najszybciej rozwijających się gospodarek na świecie (czyli taka gra polityczna).Wystarczy troche pogrzebać po gazetach i necie (tylko trzeba dużo grzebać ,żeby wywnioskować prawdziwe informacje metodą porównań itp.).. Naprzykład dzisiaj przeczytałem w gazecie ,że USA Zajmuje Afrykę również w poszukiwaniu ropy .Anex: przyczym wydaje kase żeby umocnić ich siłę militarną do walki z bojownikami ..Nie sądzicie ,że to powtórka z rozrywki ?? Ogólnie myślę ,że USA jest takim tłuściochem który musi żywić się ropą by utrzymać swoją siłę. Myślę ,że ceną tego jest wiele żyć ludzkich i konflikty na całym świecie. Ogólnie myślę ,że jeśli świat nie wymyśli alternatywnego źródła energii ,które będzie dostępne na massową skalę to wkrótce nasze cenne zasoby na ziemi skończą się ,a nasza cywilizacja albo stanie w miejscu albo pozabija się o ostatnie jej czarne krople .

ocenił(a) film na 10
resistance

Powinno się zaprosić Moore'a do Polski...tutaj miałby materiał na dokument:) Tylko się zastanawiam czy byłoby to do zdobycia u nas bo cenzura działa. W każdym razie film o akcji CBA, "gwoździach"i "porażających dowodach" musi powstać. I już.
Pozdro

ocenił(a) film na 8
waniliowa_mgla

To ze ten dokument to manipulacja to wg mnie przesada, jest on wyjatkowo tendencyjny, ale zawiera ziarno prawdy...
Faktem jest ze bush i rzad usa nie sa lepsi od terrorystow.

yareck_88

Faktem jest, ze Bush to terrorysta i morderca wlasnego narodu, ale Moore jest nie lepszy - zadziera nosa, chwali sie ze mieszka wsrod calej tej smietanki hollywoodzkiej... porazka... wszystko w tym kraju dla pieniedzy, jeden zjada drugiego heh