Fanaa

2006
7,6 7,4 tys. ocen
7,6 10 1 7443
6,0 3 krytyków
Fanaa
powrót do forum filmu Fanaa

Witajcie.

Oto moja krótka historia związana z tym filmem.
Nabyłem go jakąś tam drogą nie wiedząc co "kupuje". Po pewnym czasie było pierwsze podejście. Nie wytrzymałem nawet 5 minut, chyba jeszcze akcja się nie zaczęła, już miałem dosyć, i tak film leżał i czekał na wczorajszy wieczór.

Wczoraj było inaczej, przeglądam co mam do obejrzenia, godzina 23 z minutami, na drugi dzień trzeba wstać do pracy itd.

Urzekł mnie od pierwszych rytmów, cały czas dawałem mu jeszcze chwilę przed skasowaniem, aż nagle okazało sie że całkowicie jestem w nim pochłonięty. Przy Mahalaxmi Iyer - Des Rangila przeżyłem coś na kształt katarzis, troszkę wcześnie sobie pomyślałem, ale to przecież inna kultura - może tam tak sie robi filmy (to mój pierwszy film z Bollywoodu )

Minęła połowa, a tu jak piorun z jasnego nieba, aż zacząłem sie zastanawiać czy to nadal ten sam film i o co chodzi, czy komuś coś się pokręciło, czy ja może zasnąłem i to jest jakaś sen jest :P

Wróciłem do życia przy Sonu Nigam, Sunidhi Chauhan - Dekho Na, myślałem że sie rozpłynę i prawie sie rozpłynąłem ;)

Oczywiście jak tylko sie film skończył obrazu zabrałem sie do "zakupu" soundtracku - jest przecudowny - co prawda dość dziwnie sie patrzyła pani z ochrony jak przejeżdżałem przez bramę firmy uśmiechnięty, rozpromieniony z jakimś "rzępoleniem w tle", nie to co zawsze ledwo obudzony ;) Nie to co zawsze, spokojny, stonowany kierownik jednego z kluczowych działów firmy.

Podsumowując, Fanaa jest to chyba idealny film na rozpoczęcie przygody z tym rodzajem kina, szkoda tylko że z żadnym kumplem sobie o nim nie porozmawiam :P

I teraz najgorsze tego filmu nie można oglądać samemu - chyba że ktoś jest nie poprawnym romantykiem ta jak np ja ;-(

Pozdrawiam i proszę o polecenie podobnych filmów, nie mogę sie doczekać co będzie następne.

ocenił(a) film na 10
MarcelLee_2

Hej:) Filmu Fanaa jeszcze nie oglądałam, ale w najbliższym czasie będę go miała :) Natomiast świetnym filmem jest dla mnie "Gdyby jutra nie było"- bardzo wzruszający, z chęcią sięgam również po "Nigdy nie mów żegnaj", polecam również klasyk Bolly "Czasem słońce, czasem deszcz"-tutaj również gra Kajol... Natomiast polecam również "Jestem przy tobie"- mój ulubiony film, taka mieszanka wielogatunkowa (można go w tej chwili nabyć wraz z gazetą "Pani domu") oraz "Bunty i Babli" to również jeden z moich ulubieńców i to jest raczej taka komedia :)

ocenił(a) film na 10
MarcelLee_2

hahah ktoś nowy się zaraził x) i bardzo dobrze ^^ film fanaa zamówiłam kilka dni temu moim zdaniem jet świetny :) polecam "czasem słońce czasem deszcz" "Jestem przy tobie" i też bardzo podoba się "Asoka" "Don" i "Mohabbatein"

ocenił(a) film na 9
Liwia_2

Czy mam rozumieć, że społeczność filmweb'owych "smakoszy" boolywood'u to jakiś prawie hermetyczny krąg i rzadko ktoś nowy sie pojawia ?

MarcelLee_2

No witam kolejnego zarazonego! Nie jesteś sam zajrzyj na www.bollywood.pl tam sobie pogadasz o tych filmach z innymi 'maniakami' bolly
pozdrawiam też maniaczka

ocenił(a) film na 8
sumisia

Kupilam go dzisiaj,jutro zabieram sie do ogladania.Jak zawsze przygotuje paczke chusteczek:))Goraco polecam wspomniane wczesniej Gdyby jutra nie bylo i Veer-Zaare.Piekne filmy,rowniez nie da sie na nich nie plakac:)

ocenił(a) film na 10
_Mia_

Ja polecam Rang De Basanti i Balck - cudowne filmy ze wspaniałą muzyką, naprawdę warte obejrzenia:) swoją drogą popłakałam się na obu:)

ocenił(a) film na 10
olszynka

Chodziło mi oczywiście o Black :) literówka się wdarła:P

MarcelLee_2

Z chęcią obejrzałabym ,,Fanaa'' Dzięki Twemu wpisowi tym bardziej mam taki zamiar. Poza tym spodobał mi się Twój styl pisania:) Z filmów Bollywood obejrzałam tylko ,,Gdyby jutra nie było''i ten film mnie po prostu urzekł. W filmach Bollywoodzkich jest swoista baśniowa atmosfera, muzyka jest połączeniem zwykle tradycyjnej hinduskiej ze współczesną. Często zmiania się nastrój, jeden film może być i komedią romantyczną i jednocześnie dramatem. I każdy film jest pomimo wszystko niepowtarzalny pod względem nastroju. Moja znajoma była fanką Bollywoodzkich produkcji i miałam dzięki temu okazję dowiedzieć się co nieco na ten temat;) Nawet o języku można powiedzieć, że jest pomieszany trochę z angielskim.

Venire9

Och, nie miałam pojęcia, że mężczyźni też oglądają bolly. Przynajmniej ja się z żadnym nigdy nie spotkałam (widziałam tylko kilku kiedyś w kinie na Veer-Zaara, ale wychodzili raczej niezadowoleni xD)

Filmów mogę polecić naprawdę dużo. Ale wymienię te najważniejsze:
- Don
- Żona dla zuchwałych (niestety nie znam oryginalnego tytułu)
- Hum Tum
- Main hoon na - kicz nad kiczami, ale świetna rozrywka xD
- Ta Ra Rum Pum
- Devdas (nowy [tak jakby xD] z Shah Rukh Khanem)
- Baazigar
- Josh
Jak tak dalej pójdzie, to wszystkie jakie oglądałam wymienię xD
- Phir Phi Dil Hai Hindustani - mam nadzieję, że dobrze napisałam. Też troszkę kiczowaty, ale w sumie udany :D
- Veer - Zaara

Nie polecam: Salaam Namaste - w sumie mi się podobał, ale to dlatego bo jestem babą z dziwnym gustem xD Ten film jest słaby. Naprawdę słaby.

Pozdrawiam :)

ocenił(a) film na 8
Myszula

To pierwszy film bolly,jaki oglądałam i muszę przyznać,że jestem zachwycona,dawno takiej pięknej historii nie widziałam,wszystko wtym filmie było takie "inne",może niekiedy kiczowate,ale magiczne,szkoda,że nie mam soundtracku,a był kiedyś w gazecie....ale cóż,myśle ,że sięgę,po wskazane przez was tytuły(:

użytkownik usunięty
MarcelLee_2

tez uwazam ze Salaam Namaste jest słabe.....

MarcelLee_2

Witaj "zarażony":) Hehe. Nieźle. Facet i polubił filmy Bolly;0

Ja się zaraziłam kiedy pierwszy raz obejrzałam "Kroki w chmurach" to był pierwszy film Bolly jaki kupiłam w Wyborczej za 1.50. Pewnie nie kupiłabym gdyby było droższe i pewnie nigdy nie poznałabym Bolly filmów. Zakochałam się w muzyce z "Kroków w chmurach" a Aishwarya Rai - stała sie moją ulubioną aktorką - no i niesamowicie piękna - polecam filmy z nią, jak i z Kajol (Fanaa) jak i z Prianką Choprą (Yakeen). Jeśli miałabym Ci polecić jakiś film - nietypowy jest "Devdas" - zakochasz się w muzyce. W dodatku piękna historia, zakończenie. Więcej nie powiem. No i piękna Ash;)

ocenił(a) film na 10
EM_DE_KE_AS

A kolejnym zarażonym facetem jestem JA :P Cały czas słucham Des Rangila i Chanda Chamke na youtubie - niesamowite piosenki.

ocenił(a) film na 10
MarcelLee_2

ja traf. na ten film jak juz byl srodek i zajebiscie mi sie spodobal :D zwlaszcza piosny mnie uwiodly :D