PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=489541}
3,2 4,9 tys. ocen
3,2 10 1 4858
3,0 2 krytyków
Fenomen
powrót do forum filmu Fenomen

Teksty boskie! Jadźka wygrywa i jej *bo włączę wideo-rozmowę i zobaczysz jak płaczę* - czy coś w tym stylu
, ale i Cieszyński gra rewelacyjnie!
A najbardziej podoba mi się to, że to nie kolejna komedia romantyczna, bo tego było za dużo ostatnio w polskiej kinematografii.
Ja się ubawiłam po pachy - lekkie, świetne na te stresujące czasy! Relaks na weekend!!!

kaska77

Nie, nie, nie!
To miał być mój pierwszy raz w kinie z filmem polskim..
Jak wiadomo, będę go pamiętać do końca życia, więc idę się powiesić - takiego beznadziejnego 'czegoś' jeszcze nie widziałam.
W tym 'czymś' nie było nic dobrego. Jedynym plusem była komórka i znajomy na sali. Ta produkcja to jakieś nieporozumienie. Mieliśmy się zrelaksować, a wyszliśmy jak z sali tortur. NIE polecam.

ocenił(a) film na 10
Jedyna

Jak ktoś chodzi na same amerykańskie strzelaniny albo... sądząc po płci może raczej amerykańskie komedie romantyczne, które są robione schematycznie, kończą się zawsze rozmemłanym happy endem i nic tylko siedzą na nich w kinie pryszczate 17-latki co to by chciały wielkiej miłości do końca życia...
No nie dziwię się, że się polskie nieco ambitniejsze kino nie podobało, które nie było zrobione według oklepanej formułki.

ocenił(a) film na 1
kaska77

nieco ambitniejsze kino :D :D :D zabiłaś mnie, koleżanko

ocenił(a) film na 1
kaska77

O w morde Pani kaska77 zabila moja inteligencje nazywajac ten film kinem ambitnym. To najbardziej nie ambitny film jaki widzialem, obraza widzow swoja glupota i istnieniem. Ba chyba musze uznac ze to najwieksza porazka polskiej kinematografii(ma z czym konkurowac ciacho itp) . I nie jestem pryszczata 17 latka tylko - kinooperatorem z calkiem sporym doswiadczeniem.. A zalozyciela tematu tez nie popieram chyba ze uwaza za kultowy, tekst - gdyby gowno nie wpadlo w wentylator wszystko potoczyloby sie inaczej, zalosna masakra to najbardziej pasuje do tego filmu, ludzie powiedzmy dosc tego typu produkcja.

ocenił(a) film na 1
goldfinch83

przepraszam kaska77 jest zalozycielka tematu - i wszystko jasne :)

ocenił(a) film na 2
goldfinch83

Ehem... Wczoraj ten film był emitowany na Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni... Jeśli ktoś kiedykolwiek był na festiwalu wie, że po zakończonej projekcji ludzie biją brawo... Fenomen był filmem na, którym nikt nie bił brawa, oraz znaczna większość wyszła z połowy filmu... Film jest straszny. Gniot jak nigdy... Nie polecam!!!

goldfinch83

E tam, patrzac po malo znanych, uczacych sie aktorach, nie jest to najwieksza porazka polskiej kinematografii - za ta bym uznal ubiegloroczna Operacje Dunaj. Ale fakt faktem ze kolejny polski film sciga sie o miano tego zaszczytnego tytulu.

ocenił(a) film na 1
kaska77

Film był beznadziejny.. Byłam na nim z kumpelą, na sali były trzy osoby, z nami licząc. Właściwie tylko dlatego, że się uparłyśmy wytrzymałyśmy do końca. Niestety takiego zaparcia w sobie nie miał mężczyzna, który najpiera z nudów zjadł wszystko co miał przy sobie, później zasnął (chrapał - więc wiem), a jak już się obudził, ubrał się i wyszedł..
to chyba wystarczająca recenzja dla tego filmu.
kaska 77 : nie chce tu nikogo obrażać, ale skoro mówisz że to COŚ jest ambitnym filmem to wiedz, iż rozumiem że każdy ma swój świat i swoje zabawki, nie należy tego wyśmiewać. Pełna zrozumienia chciałabym ci doradzić obejrzenie, PORZĄDNYCH polskich komedii, na których wychowują się już pokolenia, a śmieszą nawet wtedy gdy ogląda się je po raz 6,7 i enty.
podobnie jak Jedyna, goldfinch83 i Jachu95 filmu nie polecam.

kaska77

@kaska77, gratuluje gustu, a raczej jego braku... Chyba, ze to prowokacja...

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
shamar

Ale jest nadzieja... Oczywiście nie dla polskich "komedii romantycznych" może ten film trafi do kultowego grona najgorszych filmów w historii obok takich perełek jak "Martwica mózgu"