Znacie jakies podobne filmy o filozofii oraz ludzkich wyborach i konsekwencjach z nimi zwiazanych ?
Właśnie weszłam tu żeby spytać o to samo ;) Interesuje mnie też motyw eksperymentu filozoficznego/ socjologicznego itp.
Od siebie mogę podrzucić "Falę" z 2008 roku. Może nie do końca dotyczy filozofii, bardziej socjologii, psychologii (ale ale przecież wszystko jest powiązane). Film jest o tym jak nauczyciel postanawia przedstawić uczniom na czym polega dyktatura i w czym tkwi jej siła przeprowadzając w ramach zajęć eksperyment. Dodam, że wg mnie zdecydowanie lepszy od "FIlozofów"
Dzięki ;)
Moze troszke zawyzylem ocene Filozofow ale interesuje mnie ta tematyka, nie widzialem jeszcze filmu podobnego do tego wiec moge go nazwac oryginalnym :) Spodobalo mi sie zobrazowanie tych wszystkich mysli i eksperymentow oraz to ze film mozna interpretowac na kilka sposobow no np mysl z torami. Scenariusz nie jest jakis rewelacyjny a koncowka nie zachwycila ale reszta filmu wg mnie bardzo dobra.
Jako studium zachowań ludzkich i tego do czego jesteśmy zdolni pod wpływem autorytetu:
http://www.filmweb.pl/film/Zabawa+w+%C5%9Bmier%C4%87-2010-599394
wersja ekperymentu Milgrama
Film nazywa się "Test/Exam". Polecam :) Film opowiada o ósemce śmiałków przystępujących do ostatniego etapu rekrutacji do tajemniczej i potężnej organizacji. Trzy reguły, których nie można złamać i jedno pytanie. Na odpowiedź mają 80 minut.