PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=440586}
5,6 14 tys. ocen
5,6 10 1 13993
4,2 11 krytyków
Frontière(s)
powrót do forum filmu Frontière(s)

Powiem szczerze – nienawidzę podobnych filmów, gdzie wszystko opiera się wyłącznie na siekaniu wszystkiego i wszystkich („chop chop” jakby to powiedział Chopper), a krwawa posoka zalewa ludzi i ekran.
I Broń Boże bym czuł tu obrzydzenie, po prostu mnie to śmieszy, bo to cholernie głupie...

A "Frontiere(s)" (tłumacze zaspali?) przechodzi ludzkie pojęcie i przekracza wszelkie (nomen omen) granice – bo o ile masakrowanie amerykańskich pajaców nikogo nie rusza, o tyle masakrowanie i katowanie kobiety w ciąży (co z tego, że nie zaawansowanej) trudno nazwać formą zabawy.

A jednak gdy zestawić takiego Eli Rotha (twórca „Hosteli”) i Xaviera Gensa (ten od „Hitmana”) to widać jedną, zasadniczą różnicę – jeden filmy kręcić potrafi, drugi absolutnie nie.
"Frontiere(s)" atakują widza nie tylko dopieszczonymi krwawymi ujęciami (które są skręcone wyjątkowo sprawnie), ale także świetną, morderczą pracą kamery w zespół z chaotycznym, ale piekielnie dobrym montażem. Polityczne tło można było sobie darować, bo i tak nikogo tu nie wzruszy.

Dla fanów podobnego kina. W każdym bądź razie o wiele lepsze od amerykańskich odpowiedników.

Plusy - zręcznie, cholernie ostro i widowiskowo
Minusy - ile jeszcze razy przewałkują ten sam temat?
Moja ocena - 5/10

ocenił(a) film na 8
Grifter

no tak niektóre filmy moga wydawac sie przegiete ale przeciez to tylko film , to sie nie dzieje naprawde i nikt nas nie zmusza aby to ogladac. mi sie to polityczne tlo bardzo spodobalo wstrzasnela mna scena jak nazisa przezegnal sie nad cialem swojego ziomka. aha, co do brutalnycg filmow i dreczenia kobiet w ciazy, to polecam ci film inside(wewnatrz). tylko lepiej nie ogladaj tylko pierw o nim poczytaj. to tez francuska produkcja ale jest nieporównywalnie bardziej ostro( z tego co slyszalem bo cos narazie mi sie nie spieszy by to zobaczyc)

ocenił(a) film na 5
duende_2

„mi sie to polityczne tlo bardzo spodobalo”

Jest do bólu fałszywe. Co ma prawica do nazistowskich zapędów? Litości. Gens nie powinien się bawić w dorabianie ideologii, bo zupełnie mu to nie wychodzi…

”aha, co do brutalnycg filmow i dreczenia kobiet w ciazy, to polecam ci film inside(wewnatrz).”

A chętnie obejrzę…

PS. Tęp dalej tych kretynów od TDK…