Powiem szczerze – nienawidzę podobnych filmów, gdzie wszystko opiera się wyłącznie na siekaniu wszystkiego i wszystkich („chop chop” jakby to powiedział Chopper), a krwawa posoka zalewa ludzi i ekran.
I Broń Boże bym czuł tu obrzydzenie, po prostu mnie to śmieszy, bo to cholernie głupie...
A "Frontiere(s)" (tłumacze zaspali?) przechodzi ludzkie pojęcie i przekracza wszelkie (nomen omen) granice – bo o ile masakrowanie amerykańskich pajaców nikogo nie rusza, o tyle masakrowanie i katowanie kobiety w ciąży (co z tego, że nie zaawansowanej) trudno nazwać formą zabawy.
A jednak gdy zestawić takiego Eli Rotha (twórca „Hosteli”) i Xaviera Gensa (ten od „Hitmana”) to widać jedną, zasadniczą różnicę – jeden filmy kręcić potrafi, drugi absolutnie nie.
"Frontiere(s)" atakują widza nie tylko dopieszczonymi krwawymi ujęciami (które są skręcone wyjątkowo sprawnie), ale także świetną, morderczą pracą kamery w zespół z chaotycznym, ale piekielnie dobrym montażem. Polityczne tło można było sobie darować, bo i tak nikogo tu nie wzruszy.
Dla fanów podobnego kina. W każdym bądź razie o wiele lepsze od amerykańskich odpowiedników.
Plusy - zręcznie, cholernie ostro i widowiskowo
Minusy - ile jeszcze razy przewałkują ten sam temat?
Moja ocena - 5/10
no tak niektóre filmy moga wydawac sie przegiete ale przeciez to tylko film , to sie nie dzieje naprawde i nikt nas nie zmusza aby to ogladac. mi sie to polityczne tlo bardzo spodobalo wstrzasnela mna scena jak nazisa przezegnal sie nad cialem swojego ziomka. aha, co do brutalnycg filmow i dreczenia kobiet w ciazy, to polecam ci film inside(wewnatrz). tylko lepiej nie ogladaj tylko pierw o nim poczytaj. to tez francuska produkcja ale jest nieporównywalnie bardziej ostro( z tego co slyszalem bo cos narazie mi sie nie spieszy by to zobaczyc)
„mi sie to polityczne tlo bardzo spodobalo”
Jest do bólu fałszywe. Co ma prawica do nazistowskich zapędów? Litości. Gens nie powinien się bawić w dorabianie ideologii, bo zupełnie mu to nie wychodzi…
”aha, co do brutalnycg filmow i dreczenia kobiet w ciazy, to polecam ci film inside(wewnatrz).”
A chętnie obejrzę…
PS. Tęp dalej tych kretynów od TDK…