8,1 792 tys. ocen
8,1 10 1 792404
7,6 74 krytyków
Gladiator
powrót do forum filmu Gladiator

na temat "miłości" cesarza do swojej siostry? On ją naprawde "tak" kochał czy mu się tylko zdawało? Czy on naprawdę chciał się z nią związać? Przeciesz te sceny jak pytał ją czy z nim zostanie, albo jak mówił coś o czystej krwi potomkach?
Proszę o odpowiedz, co o tym myślicie i sprostowanie jeśli coś źle zrozumiałam :)

ocenił(a) film na 8
clevergirl76

Hmm... Wydaje mi się, że nie była to rzeczywiście miłość brata do siostry(przynajmniej nie tylko) ,tylko "taka" - jak to określiłaś. Sądzę, że był to niesamowicie nieszczęśliwy człowiek, który za wszelką cenę szukał akceptacji wśród najbliższych, czuł się niedoceniany , być może niezauważany przez ojca - możliwe, że z tych względów stał się tak okrutnym człowiekiem.
Coś dziwnego jest w tej postaci. Z jednej strony jej nie lubię, ale z drugiej mam dla Kommodusa odrobinę sympatii i momentami jest mi go żal..

ocenił(a) film na 9
miszmisz

Wiesz , w tamtych czasach nie takie rzeczy się wyprawiały.
Zresztą nie tylko w tamtych .
A co do Commodusa , lub Kommodusa to historycznie był to zwyczajnie fatalny syn wielkiego ojca (który rządził w naprawde trudnych dla imperium czasach) .
Zresztą w historii takich wypadków jest wiele , wymieniać mi się nie chcę , więc jeden : Król Anglii Edward Pierwszy a jego syn Edward Drugi.
Co było powodem jego okrucieństw (o Kommodusa mi chodzi)?
A kto to wie.........?

ocenił(a) film na 8
nightgale

To akurat prawda, że różne wypaczenia, dewiacje i inne tego typu sprawy nie są nowością. Mimo, że zmieniają się dekoracje, ludzie wszędzie i zawsze będą tacy sami - niektórzy źli i podli, inni uczciwi i honorowi. Taka ludzka natura...

ocenił(a) film na 9
clevergirl76

tak bylo w filmie :)
w rzeczywistosci raczej nie, tak jak wiele innych faktow jest nieprawdziwa, zreszta kto to wie jak bylo naprawde :)

clevergirl76

według tego co o swojej postaci mówił sam aktor, pożądanie, które Kommodus czuł do swojej siostry było tak naprawdę pragnieniem władzy, tyle, że wyrażonym w taki a nie inny sposób (czyli typowy dla Kommodusa porypańca;D). Phoenix określił również Kommodusa jako "spragnionego miłości i akceptacji człowieka, który szuka jej w nieodpowiednich miejscach"