Gladiator jest świetnym filmem i stwierdzam to po obejrzeniu i w kinie i na video.Fabuła choc nie do konca prawdziwa,nie wychodzi poza granice prawdopodobiestwa,zwazywszy,ze Kommdodus walczyl z gladiatorami i zabil go gladiator ,mial tez siostre Lucille ktora chciala go zabic itditd,dobrze oddany klimat tamtych czasow-a znam historie starozytna wiec wiem co pisze.Po drugie wszyscy zagrali swietnie,zdjecia doskonale i tu mam na mysli sceny w pomieszczeniach-b.dobre ciekawe ujecia,rewelacyjne swiatlo,ktore buduje atmosfere i dopelnia dialogu.
Wiem,niektorzy ludzie sa gotowi zmieszac z blotem Matrixa i Gladiatora dlatego,że duzo ludzi te filmy obejrzalo wiec mysla: ludzie ogladja=komercja=chala..i sami podaja sie za znawcow np.Herzoga.
maly przyklad:siegajac do najlepszych-Tycjan tez malowal tak zeby sie podobalo zleceniodawcy,Picasso malowal tak zeby podobalo sie jemu a obaj byli Artystami przez duze A,choc latwiej odbierac Tycjana niz Picassa .A kwestia nie tkwi tylko w tym co sie robi ale JAK?Dobry artysta potrafi zrobic nawet z prostego,oklepanego tematu COS co nie razi glupota i prostota,dlatego Zlozenie do grobu Caravaggia jest swietne a to samo namalowane w kosciele w Golątkowie,czy gdzies jest kitem..Dlatego dramaty Szekspira (nie opowiadajace o super oryginalnych sprawach i nie trzymajace sie super dokladnie historii)sa Dzielami a Trędowata jest grafomanskim g...To samo ma sie do filmu,ktory tez jest sztuka.Przypominam,że film skalada sie ze:scenariusza,muzyki,zdjec,montazu,gry aktorskiej i jesli wieksza czesc tych "skladowych"jest na b.wysokim poziomie to znaczy ze film jest dobry lub bardzo dobry.Gladiatora ogladalam z ciekawoscia i duza przyjemnoscia, jest filmem spojnym,zrobionym na wysokim poziomie i niewiele jest tam patosu -w zasadzie tylko na koncu.Jest lepszy od Bravehearta bo zdjecia sa bardziej nowatorskie a co za tym idzie sceny walk oglada sie lepiej.
Dla scislosci podkreslam ze nie jestem nastolata zakochana w R.Crowe(bo mnie to rusza Oldman)i nie dlatego moja bardzo pozytywna recenzja.Jesli ktos uważa ten film za dno to jaki jest wg.niego dobry?nie mam pomyslu...