8,1 792 tys. ocen
8,1 10 1 792309
7,6 74 krytyków
Gladiator
powrót do forum filmu Gladiator

strasznie przeszkadza mi podobieństwo muzyki w "Gladiatorze" do muzyki z "Piratów z Karaibów" (Pierwszych widziałam "Piratów"). Po 10 minutach wiedziałam kto komponował.

ocenił(a) film na 9
Agness_92

Chyba podobieństwo muzyki z Piratów, do Gladiatora...

Phoenix222

Wiem :) Ale, jak napisałam, Piratów widziałam wcześniej niż Gladiatora i dlatego odbieram to w tą stronę

ocenił(a) film na 8
Agness_92

Przecież to beztalencie Zimmer potrafi robić soundtracki tylko na jeden styl, więc nic dziwnego. ;)

Mashala

Ja tam lubię jego utwory :) I pierwszy raz zdarzyło mi się, że zauważyłam podobieństwo

ocenił(a) film na 10
Agness_92

Z tym, że ten podobny motyw nie był robiony przez Zimmera, tylko Badelta, Zimmer komponował do dwóch pozostałych części muzykę w Piratach.
No a Zimmer do geniusz:)

ocenił(a) film na 10
Mashala

do kolejnego filmu zrób lepszą

ocenił(a) film na 10
fafauu

Obawiam się że to niemożliwe ;)

Mashala

HaHaHa.Beztalencie ? Człowieku ! Beztalencie to Piotr Gąsowski a Zimmer robi genialne ścieżki dźwiękowe.

ocenił(a) film na 8
ministerfinansow

Genialne ścieżki to robił Nino Rota i nadal robi całe szczęście Ennio Morricone. Każdy utwór Zimmera określam mianem "dobry" zaledwie.

ocenił(a) film na 3
ocenił(a) film na 10
Agness_92

W sumie to nic nadzwyczajnego .Podobnie jest przy twórczości Jamesa Hornera np podobieństwo muzyki "bravehearta" do muzyki z "titanica" albo przy twórczości Thomasa Newmana "drogi do zatracenia" do "american beauty". Nie mogę sie doszukać podobieństwa napewno u Micheala Nymana i ennio morricone, u Johna Williamsa w sumie też ale jego styl jest dosyć rozpoznawalny.