strasznie przeszkadza mi podobieństwo muzyki w "Gladiatorze" do muzyki z "Piratów z Karaibów" (Pierwszych widziałam "Piratów"). Po 10 minutach wiedziałam kto komponował.
Wiem :) Ale, jak napisałam, Piratów widziałam wcześniej niż Gladiatora i dlatego odbieram to w tą stronę
Przecież to beztalencie Zimmer potrafi robić soundtracki tylko na jeden styl, więc nic dziwnego. ;)
Z tym, że ten podobny motyw nie był robiony przez Zimmera, tylko Badelta, Zimmer komponował do dwóch pozostałych części muzykę w Piratach.
No a Zimmer do geniusz:)
HaHaHa.Beztalencie ? Człowieku ! Beztalencie to Piotr Gąsowski a Zimmer robi genialne ścieżki dźwiękowe.
Genialne ścieżki to robił Nino Rota i nadal robi całe szczęście Ennio Morricone. Każdy utwór Zimmera określam mianem "dobry" zaledwie.
W sumie to nic nadzwyczajnego .Podobnie jest przy twórczości Jamesa Hornera np podobieństwo muzyki "bravehearta" do muzyki z "titanica" albo przy twórczości Thomasa Newmana "drogi do zatracenia" do "american beauty". Nie mogę sie doszukać podobieństwa napewno u Micheala Nymana i ennio morricone, u Johna Williamsa w sumie też ale jego styl jest dosyć rozpoznawalny.