Z niesmakiem obserwuje co dzieje się po raz kolejny na filmwebie. Po tym jak w sztuczny sposób doprowadzono do usunięcia z listy TOP100 American Beauty teraz w rankingu spada Gladiator gdyż dziennie przybywa mu kilka setek głosów.
Myślę że jakiś zbiorowy protest może pomoże i redaktorzy znajdą jakiś złoty środek na te multikonta zakładane przez pseudo fanatyków.
Można uznać że mam w dupie ten ranking i wiem jaki film jest dobry a jaki nie, ale jak ktoś wejdzie pierwszy raz na tą stronkę i zobaczy anime na pierwszym miejscu rankingu to jego obraz kina może zostać ukształtowany w całkowicie nieodpowiedni sposób.
Miejmy nadzieje że nie dojdzie już do sytuacji gdy na forum danego filmu widziałem nawoływania do minus-owania pewnych pozycji filmowych tylko po to by inne wywyższyć w rankingu.
Mam nadzieję że działania ekipy filmwebu będą sprawne i uda się jakoś opanować tą sytuację.
Zgadzam się z tobą całkowicie.Film jest super po prostu pozycja obowiązkowa a w tym rankingu jakieś beznadziejne filmy tam wyskakują.
A propos kto w ogóle tworzy tę listę? Masz też rację co do nowych użytkowników.Mogą się zniechęcić po niskich pozycjach klasyków i ich ulubionych filmów.Więc jestem za twoim pomysłem.Oby to coś zdziałało.
Kolejny dzień i znów przybyła ponad setka głosów i kolejne miejsce w rankingu w dół...
A co do rankingu to jest tworzony z głosów wszystkich użytkowników i jeszcze jest brana pod uwagę liczba głosów i jest to jakoś dzielone potem.
Zgadzam się z Tobą, Coś w końcu musi się stać, bo na pierwszym miejscu zobaczymy pannę Montanę
no, nie to co sie dzieje z Gladiatorme to skandal wołający o pomstę do nieba. Widać że po zminusowaniu Terminatora 2 i Avatara banda frustratów przerzuciła się na kolejny film.
Admini, ruszcie tyłki i posprzątajcie ten burdel bo robi się totalny syf!!
mozna by zrobic ocene ogolo i ocene redakcji, adminow, tudziez osob upowaznionych czy cos takiego. albo aby moc glosowac trzeba zaplacic jednorazowa oplate 10zl ;D
Połowicznie, ale niestety tylko połowicznie rozwiązałoby ten problem, by można mieć jedno konto na jedno IP-to od razu zweryfikuje osoby takie jak ja, które mają stałe IP i się okaże czy są szczere-ja jestem szczera, mam jedno konto, jestem czysta :P Chcą to mogą mnie sprawdzić ;p
Czy jest tu jakiś znawca, który miałby pomysł na tych, którzy nie mają stałego IP ?
To proste - niech w podsumowaniu listy FilmWebowej administratorzy biorą pod uwagę tylko głosy użytkowników, którzy mają przynajmniej 1 punkt za tworzenie strony (tyle każdy może/umie zdobyć), a w multikontach to nie zadziała, bo nikt nimi nie buduje strony (ja mam tylko jedno konto i ponad 160 punktów).
Myślę, że to dobre rozwiązanie, na IMDb.com, czyli największym portalu filmowym świata, też jest chyba jakiś rygor, aby głosy użytkownika były brane pod uwagę.
FILMY, KTÓRE PRZEZ KONTA-WIDMA WYLECIAŁY JUŻ Z TOP100 (ostatnie czyszczenie kont miało miejsce po wojnie fanów "Avatar"/"Ojciec chrzestny" w lutym 2010 roku):
1) Obcy - decydujące starcie (186 miejsce z ok. 75)
2) Łowca Androidów (205 z ok. 65 miejsca)
3) Terminator 2: Dzień sądu (157 miejsce z 45) - to najbardziej boli!
4) American Beauty (123 miejsce z ok. 35)
5) Poszukiwacze zaginionej Arki (105 z 52 miejsca)
6) Indiana Jones i ostatnia krucjata (131 z 59 miejsca)
7) Filadelfia (147 z ok. 70 miejsca)
Tyle znalazłem. Poza tym zaraz wyleci "Shrek" i widać wiele działań kont-widm właśnie np. na "Gladiatorze", czy "Batmanie" Burtona (spadek o blisko 300 miejsc w pół roku)...
Dlaczego na FW nie umieją poradzić sobie z rankingiem tak jak na IMDb, gdzie nie było żadnych czyszczeń od 1996 roku.
http://top250.info/charts/?2010/11/05
Piraci z Karaibów Klątwa Czarnej Perły też z dnia dnia na dzień jest niżej. Wczoraj pozycja 73 dziś już 75... I głosów też im baaardzo dużo przybyło(dziś mają ponad 92 000 głosów, jakiś miesiąc temu koło 78 000 głosów) Podobnie Mroczny rycerz.. spadł o jakiś 20 pozycji w miesiąc. Niby to nie są jakieś arcydzieła, ale tak szybka utrata pozycji to coś dziwnego.
Napisałem maila do redaktora naczelnego w tej sprawie i miejmy nadzieję, że coś to pomorze :)
Oby coś zrobili w tej sprawie.. A wracając do "skakania po rankingu".. Dziś Piraci z Karaibów mają 93 000 głosów i są o pozycje wyżej. Wątpię by jednego dnia obejrzało to 1000 użytkowników Filmwebu..
I to 1000 użytkowników oceniających powyżej średniej filmu
No gdzie są administratorzy???????????????
średnia filmu to 8,1 czyli ocena minimalna mogła wynosić 8..ale tylko w paru przypadkach (bo zapewne część ocen była taka by zaniżyć średnią).. reszta musiała być powyżej 9.
Filmweb od dawna schodzi na psy. Ale w końcu admini powinni się obudzić i to wszystko ogarnąć.
Obawiam się, że jedynym sposobem na ogarnięcie tego "burdelu" jest zresetowanie rankingu i wprowadzenie skutecznego sposobu zapobiegającego podobnym sytuacjom. Sam nie wiem jaki ludzie widzą sens w nieobiektywnym ocenianiu. Jeśli nawet teraz admini zbanowaliby "konta-widma" to ich ocena być może by została i tak nie rozwiązałoby to problemu.
"Mroczny rycerz spadł o 20 pozycji"? Najwyżej jak on był w filmwebowym rankingu to na 63 miejscu, więc tu akurat bredzisz Johnny_D .
Jeśli już ktoś pisze do adminów, to niech wspomni mój pomysł, aby do rankingu liczyły się tylko głosy użytkowników z przynajmniej 1 punktem za budowę strony (wtedy wyeliminujemy konta widma na zawsze).
PS: A jak spadł "Avatar", chyba ze 130 miejsc od marca... ;)
Może mi się coś pomyliło.. Ale jestem przekonany, że był coś koło 45 miejsca. Ale mniejsza z tym jednym filmem...
Może co miesiąc(lub częściej/rzadziej) Admini wysyłaliby po prostu link aktywacyjny na e-mail. Kto nie aktywuje w ciągu tygodnia (mniej/więcej) tego konto zostanie usunięte...
I filmy krótkometrażowe takie jak "Katedra" powinny mieć osobny ranking...
Ja wcale nie uważam za rewelacyjny pomysl z e-mailem, ponieważ ja jestem osobą która go w ogóle nie używa i pewnie zostałabym usunięta, a mam tylko jedno konto i nie robię żadnych przekrętów ;))
Braveheart tak, ale co zrobili z Drużyną Pierścienia, która przewyższała pozostałe części o 5 miejsc...
Nie dość, że nie ma żadnego anime na miejscach wcześniejszych niż 50, to jeszcze wydajesz się być starszym ignorantem oceniając cokolwiek czego nie oglądałeś.
Nie tylko filmom się oberwało. Spójrzcie na "Przyjaciół", którzy w rankingu seriali z 4 miejsca (które i tak było dla nich za niskie) spadli już na 48, a ich średnia wciąż leci w dół. :P
Spokojnie, nie chcę obrażać nikogo kto uważa że anime to sztuka sama w sobie czy inne tam och i achy. Po prostu efektem spuszczania niektórych filmów jest awans do rankingu całkiem przypadkowo produkcji anime. W krótkim czasie do Top100 awansowały 3 filmy anime a to na pewno nie jest spowodowane wzrostem popularności tych tytułów.
I nie twierdziłem, że anime zajmuje pierwsze miejsce tylko, że do takiej sytuacji już niedługo może dojść.
Krótkie zdanie w mojej obronie: mówienie, że oceniam coś czego nie znam jest błędem ponieważ oglądałem księżniczkę Mononoke i nie doszukałem się niczego nadzwyczajnego. Jednak jest to moja opinia i nie twierdze, że każdy musi uważać tak jak ja. A moja ocena tego filmu również wskazuje, że nie daje jej 1 tylko dlatego, że to anime.
A tak nawiasem nota Gladiatora ciągle spada :/
Księżniczka Mononoke też mnie niczym nie zachwyciła. To po prostu stare baśnidło.
Prawdziwe anime widzi się w serialach np. Darker than Black, Cowboy Bebop, Toradora!
To warto obejrzeć.
A mnie sam film nudził, ale patrząc przez pryzmat gry aktorów, reżyserii i muzyki jest bardzo dobry :)
Z filmwebem pożegnać się czas... Nara, a adminom ch*j w oko (bo i tak są ślepi)...
Hehehe... Zebrała się pewnie grupa fanek HSM lub też HM, tworzą te tzw. multikonta aby wywalić z rankingu świetne filmy a dać te gnioty. Zaraz przejrzę ranking i wypiszę filmy jakie... nieważne.
W sumie to nie zauważyłem nic kontrowersyjnego... Jakieś Anime tylko ale jak są dobre to ok (zdaje się że jedne chyba kiedyś wiedziałem). Mam nadzieję że HSM nie wejdzie tam ze swymi buciorami.
Kiedyś na takie małolactwo bydłujące na necie mówiło się "dzieci neostrady" .
Jak widać dorasta kolejne pokolenie .
Po wczorajszej emisji wrócił na 46 miejsce. To dowód na to, ze ciągle się ludziom podoba wbrew temu co chcą sfrustrowani fani Zmierzchu i HSM.
Ale kto jest takim idiotą żeby zakładać te fejk konta i rozdawać jedynki? Jaka korzyść jaka satysfakcja płynie z tego? No chyba że napisali sobie bota, a wtedy potrzebne by były lepsze zabezpieczenia antybotterskie.
Nie zdziw się , nowa generacja "dzieci neo" starszych zasypie gruzem i poskacze po nim.
A satysfakcja ?
A wątpisz , że będą ją mieli jak w TOP 100 nie będzie jakiś bzdur typu : "Lot nad kukułczym gniazdem" ale za to będzie " Sen to Chihiro no kamikakushi" ??
Spadniemy jak dinozaury.....
Jeszcze jak nas zabije "Anime" to pół biedy.
Jak "HM" czy inne "HSM" to już marność i lipa.
'