8,1 793 tys. ocen
8,1 10 1 792508
7,6 76 krytyków
Gladiator
powrót do forum filmu Gladiator

Ten film nie jest taki zły, ale za bardzo rżnie z Braveheart(i to jest ogromną wadą).Niestety daleko mu do tego genialnego dzieła Gibsona. A właśnie najbardziej szlag mnie trafia, że Crowe za swoją przeciętną rolą dostał Oscara a Gibson niestety nie, mimo że był duuuuuuuuuuużo lepszy od Crowe'a. Ale można powiedzieć też , że Gibson miał większą konkurencję do statuetki (każdy wie o co chodzi) niż ten cały Crowe. Dla mnie sprawa jest prosta - Braveheart oglądałem ponad 20 razy(i za każdym razem na końcu łza się w oku kręci), a Gladiatora ledwo (tzn. za 1 razem nawet ok) wymęczyłem 2 razy....

użytkownik usunięty
S_Griffin

Umnie jest na odwrót. Braveheart mi się kompletnie nie podobał a Gladiator jest fenomenalny. Przede wszystkim aktorzy świetnie zagrali swoję rolę a druga sprawa to muzyka! Hans Zimmer jest wspaniały! Gibsona nie lubię i lepiej niech się zajmie reżyserką co w przypadku Pasji dobrze mu wychodzi.

S_Griffin

Popieram. Breaveheart byl niesamowity sceny walki i wogóle wszystko, muzyka kapitalna lepsze niz w gladiatorze. Muzyka do Gladiatora slyszalem ze zmalpowana, ale kawalek na koncu byl naprawde niezly. W moim rankingu filmów to breaveheart jest duzo duzo wyzej niz Gladiator.

S_Griffin

Dla mnie lepszy jest Gladiator.Po prostu ma niepowtarzalny klimat, który zawdzięcza przede wszystkim świetnej muzyce.Do tego świetna gra aktorów i niezwykle pasjonująca i wciągająca historia.Braveheart jest bardzo dobrym filmem ale nie ma dla mnie tego czegoś co ma Gladiator.Może gdybym miał możliwosć obejrzenia go w kinie odniósłbym lepsze wrażenie??To jednak chyba kwestia gustu, obydwa filmy mają szerokie grono wielbicieli i nie ma sensu zestawianie ich przeciwko sobie.

ligos22

Ale patrzac ze strony ostatniej sceny wyjscia Cezara na arene, dla mnie to jest smieszne (no chyba ze tak naprawde bylo) ale mi sie wydaje ze Cezar nie moze wyjsc na arerne z powodów prostych, smierci. Nawet jesli to prawda wiekszosc ludzi nie zna dokladnie historii rzymu i wybryków cezara, to czy nie smieszy cie to?