8,1 792 tys. ocen
8,1 10 1 792404
7,6 74 krytyków
Gladiator
powrót do forum filmu Gladiator

Gladiatora oglądałem dotychczas tylko raz, kilka lat temu. Nie pamiętałem szczegółowo fabuły, dlatego postanowiłem sobie odświeżyć ten film. Po ponownym obejrzeniu podwyższyłem ocenę z ósemki na dziewiątkę. Z kilku powodów.
- niedawno podwyższyłem ocenę ”Ogniem i Mieczem” z 8 na 9, w dużej mierze ze względu na sentyment do sienkiewiczowskich ekranizacji. Głupio by to wyglądało gdyby Gladiator miał niższą ocenę niż Ogniem i mieczem zwłaszcza, że... pod względem realizacji nie ma co nawet porównywać,
- Królestwo Niebieskie Ridley’a Scotta ma u mnie 8 (mimo wszystkich niepochlebnych opinii i braku poszanowania dla historycznych faktów podobało mi się) a jest to jakby nie patrzeć film gorszy od Gladiatora,
- pod względem wizualnym film jest rewelacyjny,
- pod względem muzycznym to arcydzieło (wiadomo Zimmer).
Dlatego daję dziewięć. Mimo, że fabuła jest prosta jak konstrukcja cepa i przypomina tysiąc innych filmów m.in. niedawno obejrzane przeze mnie ”Wzgórze Złamanych Serc” z Clintem Eastwoodem - Maximus to Eastwood a Kommodus to upierdliwy major.
Daję dziewięć ponieważ nie zadałem sobie jeszcze trudu skonfrontowania filmu z faktami historycznymi. Domyślam się, że film ma się do historii tak jak włoska ekranizacja ”Ogniem i mieczem” do książki Sienkiewicza ale na chwilę obecną mam to w głębokim poważaniu.