8,1 792 tys. ocen
8,1 10 1 792361
7,6 74 krytyków
Gladiator
powrót do forum filmu Gladiator

Czytając niektóre wypowiedzi, a w zasadzie przelatując wzrokiem przez te zażarte boje,
zastanawiam się po co ja to czytam i jaki jest cel takich dyskusji. Jednej osobie film się
podoba, drugiej nie. Ktoś ocenia film wysoko, a ktoś inny dużo niżej. To są subiektywne
oceny i NIE MA na nie argumentów. Każdy człowiek odbiera film inaczej. Każdemu co
innego zostaje mu w sercu, duszy, umyśle po obejrzeniu filmu, dzieła sztuki, przeczytaniu
książki, wysłuchaniu muzyki. W swojej zapalczywości niektórzy dyskutanci sięgają do profilu
swojego adwersarza i...".mam cię....oceniłeś Titanica na 10, a Ojca Chrzestnego na 6, coś z
tobą jest nie tak" :). Gorąco zachęcam również do tego, by nie wypowiadać się ogólnikowo,
tylko pisać o swoich odczuciach. Użycie stwierdzenia " dla mnie ten film jest do bani" brzmi
zupełnie inaczej niż "ten film jest do bani".
Dla mnie "Gladiator" to wspaniały film, bo wzruszył mnie tragiczną historią, wspaniałymi
zdjęciami i przepiękną muzyką. I nie ma dla mnie znaczenia, że ktoś odkrył adidasy na
nogach rzymskiego wojownika. Pozdrawiam

ocenił(a) film na 9
rob_w65

Zgadzam się z tobą. To jest chyba mój ulubiony film i za każdym gdy go oglądam pozostawia po sobie niesamowite wrażenie. Piękny.

ocenił(a) film na 10
rob_w65

w 100 % się zgadzam. Szkoda ze nie potrafie ubierac swoich mysli w slowa jak Ty, bo generalnie mam bardzo podobne podejscie do Ciebie i zalamuja mnie wypowiedzi wiekszosci ludzi

adis7pl

Przestałem się irytować, każdy ma prawo mieć swoje zdanie. Jednakowoż (piękne słowo, nieprawdaż? :)) odmienny pogląd drugiego człowieka nie czyni mojego mniej wartościowym. Dyskusja, której istotą jest upór jednego przeciw drugiemu, do niczego nie prowadzi. A przecież wszyscy "tutaj zgromadzeni"....lubimy filmy:), dlaczego więc nie lubimy siebie?

ocenił(a) film na 10
rob_w65

Zgadzam się w zupełności... szkoda, że niektórzy tego nie rozumieją, ale może nie mają okazji podyskutować w realu, więc dyskutują zapalczywie wręcz tutaj....

ocenił(a) film na 10
angel79

Ten film dla mnie osobiście należy do z jednych najlepszych.Ma wspaniały klimat,bohaterowie jak sam wymieniłeś przepiękna muzyka jak sam film pokazuje by móc coś osiągnąć trzeba walczyć można wziąść z tego jakiś przykład albo morał.Niektórzy jak czytałem nie które wypowiedzi że nie jest związany z hisotorią może po części nie zgodzę ale pokazuje jak gladiatorzy walczyli o życie.Jutro bedzie o 20 w TVN :)

użytkownik usunięty
rob_w65

Nic dodać, nic ująć. :) Film niesamowity, właśnie jako DZIEŁO FILMOWE. Widziałem już tutaj takich, którzy Avatarowi zarzucali nieprawdopodobieństwa fabularne. :) Zawsze wtedy przypomina mi się scena z jednej polskiej komedii - oglądają "Śmierć w Wenecji" i zastanawiają się, dlaczego w tym filmie nie ma akcji? :D

ocenił(a) film na 10
rob_w65

Dla mnie Gladiator to 1 z najlepszych filmów. Mieści się wśród 5, które oceniłem na 10.

rob_w65

Świetny temat Rob_w65 ;)

Dla mnie Gladiator jest nr 1 na mej liście filmów - i też mam gdzieś jakiekolwiek błędy w filmie - notabene błędy bywają w każdym filmie.
Dla mnie Gladiator jest filmem do którego wracam z miłą chęcią zawsze kiedy jest okazja.
Dla mnie muzyka z Gladiatora koi me serce.
Dla mnie role odegrane przez wszystkich aktorów w tym filmie są na bardzo wysokim poziomie a Russell Crowe i Joaquin Phoenix pobili grą aktorską w tym filmie wszystko co było do pobicia.
Dla mnie ..... oj długo mogłabym tak pisać - ale jest koniec reklamy na TVN - więc wracam oglądać Maximusa ;)

Pozdrawiam Nati ;d

ocenił(a) film na 8
grabano

zapomnialas dodac 'dla mnie' w naglowku. -.-

ocenił(a) film na 10
rob_w65

Gladiator jest "arcy" i basta. Innowiercy sa dupkami i basta! Hej!

ocenił(a) film na 8
baca350

Sam fakt, że dyskusja o nim jest żywa nawet po 11 latach mówi sam za siebie. Dwie główne grupy toczące ze sobą zażarte spory to wielbiciele i osoby, które na tym filmie nie pozostawiają suchej nitki. Moim zdaniem jest to film typowo rozrywkowy (główny nacisk położony jest na sceny walki) z lekkim przesłaniem ( niewolnik, który pokonał cesarza). Nie ma głębokiego przesłania ale mimo wszystko jest wzruszający - duży udział ma w tym muzyka, której niektórzy zarzucają "telenowelowatość". Reasumując jest to dobrze spożytkowane dwie i pół godziny. Tak wygląda moja opinia na ten temat.