8,1 792 tys. ocen
8,1 10 1 792375
7,6 74 krytyków
Gladiator
powrót do forum filmu Gladiator

Powiedzmy, że film można było obejrzeć, ale czy on zasługuje na tyle oskarów. Wiadomym jest, iż Akademia Filmowa zawsze nagradzała największe produkcje hollywoodzkie, ale przecież to paranoja. Fabuła filu była już tyle razy powielana. Wszystko było robione komputerowo, nawet ludzie byli klonowani. A jakim problemem w dzisiejszych czasach jest odtworzenie rzymskiego imperium za pomocą komputera. Dobrze oglądając film możemy zauważyć u jeddnego z gladiatorów trampki. A mi się wydawało, że zaczęto je produkować dopiero w 20 w. A to napewno żle myslałam. HI HI :). Mogę tu jeszcze dodać te lwy z, których komputer aż się przebijał. Są tylko 2 wielkie plusy tego filmu. Bardzo dobra gra aktorów, a zwłaszcza nagrodzonego oskarem Russela Crowa i nominowanego do tej nagrody Jaquina Phoenixa. A drugim plusem jest muzyka. A teraz brjżyjcie jeszcze raz film i pzrejrzyjcie wreszcie na oczy.

ocenił(a) film na 10
zabiczku

re: ludzie ten film.....
Hehehe widze że nie wszyscy zachwycają się opowieścią Scotta, która nawiązuje do tradycji dtarego dobrego Hollywood.
Błędy są, oczywiście, ale nie da ich się przy tak dużych produkcjach uniknąć. Chyba że jest 10 scriptów, które bacznie się przyglądają każdemu ujęciu...
Myślę że nie ma co pluć na to że amerykański, że taki że siaki. TO bardzo łądna bajka dla dorosłych, ze znakomitymi Russellem Crowem i Joaquinem Phoenixem i muzyką Zimmera. Nic więcej się nie liczy ;). Pomyśl co by było gdyby zamiast Russella grał Mel Gibson. Wtedy patos przekroczyłby wszelkie dozwolone granice, a gdzieś między wierszami dałoby się odczytać "a to wszystko dzięki amerykańskiej fladze" ( tak, wiem że wtedy o Ameryce nikomu, nawet filozofom, się nie śniło).
Oczywiście zawsze można popierać krajowy produkt i zamiast "Gladiatora" obejrzeć "Quo Vadis" albo "Przedwiośnie" czy inna lekturę. Tylko po co....?