wiec tak. dla mnie Gladiator jest najlepszym filmem historycznym jaki wogole powstal. wyznaczyl on tory po ktorych jada inne tego typu produkcje. poczawszy od gry aktorskiej ktora jest tu wspaniala... wogole obsada jest swietna.. russel crowe, joaquin phoenix, connie nielsen, oliver reed (niestety juz go nie ma pomiedzy zywymi ;() to sa swietni aktorzy. wg mnie ich gra nie nie ma duzo do zarzucenia. Zdjecia... czy wpatrywaliscie sie kiedys w to jakie sa zdjecia w Gladiatorze?? przeciez tam na kazdym kroku mamy wspaniale ujecia , koloseum zostalo wspaniale odtworzone i nie widac tego ze aktorzy sa nalozeni na jakies tam tlo... (no nie... w sumie w jednym momencie tak jest... gdy pod koniec filmu prawie commodus rozmawia z falco... ale to pomijajac...:D) to wszystko zyje. gdy ogladamy gladiatora to nie mozemy nie zauwazyc tego jak muzyka komponuje sie z tym co jest pokazywane na ekranie... sluchaliscie OST z tego filmu? zrobiony przez uwazam ze jednego z najlepszych tworcow muzycznych a mianowicie przez Hansa Zimmera jest przepiekny... ja slucham go czesto i czesto tez powracam do tego filmu
Witam.
Więc tak - jak wiele osób jesteś zauroczony Gladiatorem. Ja osobiście za nim nie przepadam, przyznam ci racje i się z tobą nie zgodzę. Muzyka i Zdjęcia - wprost cudowne, to fakt., Ale nazywanie tego ambitnego filmu akcji historycznym to lekkie przegięcie. Raczej kostiumowy! A Russel Crowe wcale nie jest taki boski.
W kazdym razie, pozdrawiam, Szymek.