8,1 792 tys. ocen
8,1 10 1 792361
7,6 74 krytyków
Gladiator
powrót do forum filmu Gladiator

Film jest dobry, nawet bardzo ale czegoś mu brakuje co mogło by mi przewrócić flaki w środku. Ma wszystko co powinien mieć współczesny film ale nic innowacyjnego nie wprowadza a tylko to jest gwarantem wyjątkowości. Nie zachwycił mnie pod żadnym względem. Naciągane 8 ech

ocenił(a) film na 10
mateuszziomal

Przypominam Ci, że film ten jest z 2000 roku, i był na ówczas arcydziełem, prekursorem wszystkich dzisiejszych produkcji. "Troja", "300" i wiele innych mniej popularnych filmów, zostało osadzonych na fundamencie Gladiatora. Przed rokiem 2000 - nie było drugiego takiego filmu. Spodziewam się, że po prostu jesteś jeszcze bardzo młody, i Twój gust filmowy został skiereszowany przez produkcje podobne do tych wymienionych przeze mnie powyżej, dlatego nie mam żadnych pretensji. Należy jednak docenić 'ojca chrzestnego' wszystkich dzisiejszych klimatem zaglądających w starożytnośc, filmów. Tym własnie 'ojcem chrzestnym' jest Gladiator.
Myślę, że gdybyś oglądnął go jako pierwszego przed innymi starożytno-wojennymi, albo wojenno-podobnymi, Twoja opinia byłaby inna.
Ale tutaj mowimy narazie tylko o subiektywnej ocenie. Będąc obiektywnym nalezy patrzeć na to, co na prawde kreuje film : fabuła, gra aktorska, scenografia, muzyka, nakład finansowy i jeszcze troche więcej. Tak działają krytycy filmowi. Prawdziwi - a nie Ci pseudo z Filmwebu. Fabuła zdecydowanie świetna, tak samo jak gra aktorska. Za to scenografia i muzyka, są po prostu nieziemskie. Nie mozna tego zapominac. Filmowi należy sie solidne 9-10/10. Dokładając do tego moje subiektywne zdanie, gdyż byłem nim zafascynowany, daję 10.

ocenił(a) film na 6
miloszewicz1

Przed 2000 nie było drugiego takiego filmu? W latach 50. i 60. w Hollywood wielkie, technicolorowe produkcje o starożytności kręcono taśmowo.

ocenił(a) film na 9
miloszewicz1

Helena Trojańska (1956), Egipcjanin Sinuhe (1954), 300 Spartan (1962), Aleksander Wielki (1955), Spartacus (1960), Cleopatra (1964), Ben Hur (1959), Szata (1953), Barabasz (1961), Demetriusz i Gladiatorzy (1954), Quo Vadis (1951), Upadek Cesarstwa Rzymskiego (1964)- polecam ogladnąć

mateuszziomal

No to wiedza niezla...:)

użytkownik usunięty
mateuszziomal

i tak Gladiator jest o niebo lepszy niż te nudne starocie

ocenił(a) film na 9
miloszewicz1

Może coś tam zapoczatkował ale co z tego jak nie wywarł na mnie emocji. Jest to dobry film, (na pewno lepszy od Troi) ale według mnie przeceniany.

użytkownik usunięty
miloszewicz1

Buahahah ahahah ahaha aaaa ahaha auaa aah ha a :)

użytkownik usunięty

No dobra, obstawiamy jaki fragment był śmieszniejszy

"Przed rokiem 2000 - nie było drugiego takiego filmu."

Versus

"Fabuła zdecydowanie świetna, tak samo jak gra aktorska."

Fabuła zdecydowanie świetna,

To było najzabawniejsze.

Jezu, co za matoły oglądają dzisiaj te filmy. :p

miloszewicz1

No to kolega Miloszewicz 1 sie przejechal ..hehe a mateuszziomal widze ,ze ladna z niego cicha woda ...hehe Dobre,dobre...

użytkownik usunięty
mateuszziomal

film arcydziełem nie jest, ale za to jest świetnym spektakularnym widowiskiem na którym nie można się nudzić.