8,1 793 tys. ocen
8,1 10 1 792508
7,6 76 krytyków
Gladiator
powrót do forum filmu Gladiator

ścieżka dźwiękowa z "Gladiatora"( niektóre momenty rzecz jasna:p) jest nieco podobna do tej z "Piratów...". nie wiem może mi się wydaje? nawet nie wiem czy był juz taki temat? A co do filmu to "miód dla moich oczu":)

ocenił(a) film na 10
Kate_51

W niektórych momentach rzeczywiście jest całkiem podobna... Tylko mniej piracka:P, no ale Gladiator powstał pierwszy...

ocenił(a) film na 10
Kate_51

Film znakomity, a ja chciałem założyć podobny temat XD
Trochę podobiństwa jest.

ocenił(a) film na 10
Kate_51

Bo kompozytorem muzyki do obu filmów jest Hans Zimmer.

przem

heh:P tak zauwazylam ale nic dziwnego skoro do obydwoch filmow muzyke komponował Hans Zimmer;P

ocenił(a) film na 10
Kate_51

Posluchajcie kawalka pt. "NOw We Are Free" z Gladiatora i "See the Sun" z filmu "Ali"...w obu utworach spiewa Lisa Gerard...Cos laczy te dwa utwory...Sa do siebie podobne....Klimat..Wykonanie...Majstersztyk...

ocenił(a) film na 10
Kate_51

dla mnie to w ogóle Zimmer pisze na tyle charakterystycznie, że w większości rozpoznaję jego muzykę w filmach.

Kate_51

Ale, ale Hans Zimmer był kompozytorem do Skrzyni Umarlaka. W Klątwie Czarne Perły był Klaus Badelt (btw. on pisał muzykę do Gladiatora razem z Zimmerem :P)

ocenił(a) film na 10
Kate_51

Co się dziwić. Ten sam kompozytor to i te same motywy muzyczne. Może dlatego nie nominowali muzyki z "Piaratów.."?
Ale rzeczywiście niektóre momenty są identyczne, muszę tylko przyznać, że muzyka z "Gladiatora" bardziej przypadła mi do gustu niż ta z "Piratów..."
Jednak świetni kompozytorzy jak Howard Shore czy John Williams nigdzie nie powtarzali swoich nut. Chodzi mi tu o inne filmy do których komponowali. Bo czy zauwarzyliście jakieś podobieństwo w muzyce z "Gwiezdnych wojen" i "Indianie Jonsie"? Ja nie.
Nie wiem co mam o tym myśleć, wiem jedno Hans Zimmer i Lisa Gerard są świetni.

__luthien__

Johna Williamsa da się rozpoznać ze słuchu. Pamiętam, jak kilka lat temu w radiu puszczali jakąś melodię. Powiedziałem wtedy bratu, że brzmi podobnie do utworów Williamsa, a po chwili w radiu powiedzieli, że to był jego utwór ze ścieżki dźwiękowej do Harry;ego Pottera :P Na nutach za bardzo się nie znam, ale musiało być w nich coś podobnego, skoro tak trafiłem :)