ścieżka dźwiękowa z "Gladiatora"( niektóre momenty rzecz jasna:p) jest nieco podobna do tej z "Piratów...". nie wiem może mi się wydaje? nawet nie wiem czy był juz taki temat? A co do filmu to "miód dla moich oczu":)
W niektórych momentach rzeczywiście jest całkiem podobna... Tylko mniej piracka:P, no ale Gladiator powstał pierwszy...
Film znakomity, a ja chciałem założyć podobny temat XD
Trochę podobiństwa jest.
Posluchajcie kawalka pt. "NOw We Are Free" z Gladiatora i "See the Sun" z filmu "Ali"...w obu utworach spiewa Lisa Gerard...Cos laczy te dwa utwory...Sa do siebie podobne....Klimat..Wykonanie...Majstersztyk...
dla mnie to w ogóle Zimmer pisze na tyle charakterystycznie, że w większości rozpoznaję jego muzykę w filmach.
Ale, ale Hans Zimmer był kompozytorem do Skrzyni Umarlaka. W Klątwie Czarne Perły był Klaus Badelt (btw. on pisał muzykę do Gladiatora razem z Zimmerem :P)
Co się dziwić. Ten sam kompozytor to i te same motywy muzyczne. Może dlatego nie nominowali muzyki z "Piaratów.."?
Ale rzeczywiście niektóre momenty są identyczne, muszę tylko przyznać, że muzyka z "Gladiatora" bardziej przypadła mi do gustu niż ta z "Piratów..."
Jednak świetni kompozytorzy jak Howard Shore czy John Williams nigdzie nie powtarzali swoich nut. Chodzi mi tu o inne filmy do których komponowali. Bo czy zauwarzyliście jakieś podobieństwo w muzyce z "Gwiezdnych wojen" i "Indianie Jonsie"? Ja nie.
Nie wiem co mam o tym myśleć, wiem jedno Hans Zimmer i Lisa Gerard są świetni.
Johna Williamsa da się rozpoznać ze słuchu. Pamiętam, jak kilka lat temu w radiu puszczali jakąś melodię. Powiedziałem wtedy bratu, że brzmi podobnie do utworów Williamsa, a po chwili w radiu powiedzieli, że to był jego utwór ze ścieżki dźwiękowej do Harry;ego Pottera :P Na nutach za bardzo się nie znam, ale musiało być w nich coś podobnego, skoro tak trafiłem :)